Končí český Woodstock, včera na něm zazářila Patti Smithová

Trutnov – Hudební festival v Trutnově dnes končí. Včera na něm nadšenému publiku zazpívala i americká legenda - písničkářka Patti Smithová. Na její koncert přijely do Trutnova kromě skalních příznivců festivalu další stovky lidí. Jiří Suchý s Evou Pilarovou před tím ještě nadšenému publiku zazpívali největší hity Divadla Semafor.

Tisíce lidí aplaudovaly vystoupení sedmašedesátileté punkerky, básnířky a skladatelky Patti Smithové, která se zapsala do hudební historie již debutovým albem Horses z roku 1975. Bezesporu největší hvězda trutnovské hudební přehlídky se sama za hvězdu nepovažuje. „Já nejsem komerční umělkyně. V Americe nejsem vůbec slavná jako zpěvačka. Mám vlastně jen jednu populární píseň z roku 1978,“ říká skromně zpěvačka o svém hitu Because The Night.

V Česku vystoupila Smithová poprvé v roce 1996, včerejší koncert byl její pátý. Smithová s doprovodnou kapelou, v níž byl i kytarista Lenny Kaye, který stál v roce 1974 u zrodu její skupiny Patti Smith Group, zahájila koncert skladbou Dancing Barefoot. „Víte, tohle je festival pro lidi. Nejde o korporátní festival. A to je to, co máme rádi, a tak jsme velmi vděční za příležitost si tady zahrát,“ zdůraznila.

Za vrchol své téměř čtyřicetileté rokenrolové kariéry považuje vydání své knihy - Jsou to jen děti. „Sama sebe považuji primárně za spisovatelku a teprve potom za umělkyni. Ano, psaní je vlastně srdcem toho, co dělám,“ poznamenala.

Pilarová zazpívala v Trutnově již potřetí

Před jejím koncertem zaplněný amfiteátr velkým potleskem ocenil vystoupení zpěváka, textaře a divadelníka Jiřího Suchého a jeho hity jako Pramínek vlasů nebo Jó, to jsem ještě žil. Jako host v rámci jeho pásma vystoupila Eva Pilarová, s níž si zazpíval duet Ach, ta láska nebeská. „Předchozí dva koncerty v Trutnově jsem označila za mé životní, po dnešku k nim přibyl třetí,“ prohlásila Pilarová, která v Trutnově poprvé s velkým ohlasem vystoupila v roce 2006. Při své druhé návštěvě v roce 2009 byla dekorována za „královnu festivalu“.

Na český Trutnoff dorazila i písničkářka Patti Smithová (zdroj: ČT24)