Skromnost, víra, příroda. Měsíc po svém bratrovi zemřel Jiří Reynek

Petrkov - V 85 letech zemřel grafik a překladatel Jiří Reynek. Talent podědil po svém otci, výtvarníkovi a básníkovi Bohuslavu Reynkovi. Spolupracoval s ním na grafikách, širší veřejnosti je ale známý především díky překladům z francouzské literatury. Většinu života strávil na Vysočině v Petrkově spolu se svým bratrem Danielem, který zemřel letos 23. září.

Daniel i o rok mladší Jiří se narodili v Grenoblu jako synové grafika a básníka Bohuslava Reynka a francouzské básnířky Suzanne Renaudové. Po obou rodičích zdědili umělecký talent, po matce lásku ke Francii. Střídavě žili také v otcově rodišti, v Petrkově, na starý statek uprostřed Vysočiny se později natrvalo přestěhovali.

Žili zde i poté, co byl statek na konci 40. let zestátněn. Daniel, i když pracoval jako šofér u Pozemních staveb, se věnoval fotografii. Fotografovat začal ve čtyřicátých letech, později si vytvořil vlastní techniku fotografických montáží. Mladší Jiří po vzoru otce dělal autorskou grafiku a příležitostně psal krátké prózy. Přestože vychodil pouze měšťanskou školu, zvláště jeho botanické znalosti byly více než encyklopedické.

Širší veřejnosti se stal známější v 90. letech, kdy vyšly jeho překlady francouzské literatury, zejména Henriho Pourrata. Dříve, stejně jako jeho otec, publikovat nemohl.

Zemřel Jiří Reynek (zdroj: ČT24)

V Jiřího tvorbě je především znatelná skromnost, hluboká víra (dlouhá léta byl kostelníkem ve Svatém Kříži) a radost z obyčejné všednosti života uprostřed přírody. Rozhovor Aleše Palána s Danielem a Jiřím Reynkovými vyšel knižně pod názvem Kdo chodí tmami. V rodinné tradici pokračuje Danielova dcera Veronika, která vydává knížky a provozuje čajovnu s knihkupectvím, kterou pojmenovala po babičce Suzanne Renaudové.

O životě a zvláštním světě bratří Reynkových natočila Tereza Brázdová dokumentární film Kluci. Podívejte se:

KLUCI - dokument o bratřích Reynkových