Šéfové na zabití to podruhé nezabili

Recenze - Znovu je někdo pořádně vytočil. Znovu se vydávají na dráhu zločinu. A znovu to zmrví! Jsou ještě ulítlejší, dementnější a nebezpečnější, než jsme po jedničce čekali. Ale pořád to jsou stejná paka a sexy Jennifer Anistonová je pořád stejně nadržená.

Ti, kteří se váleli smíchy u jedničky, si to užijí i tentokrát – a ti, kteří tuhle retardovanou partu uvidí poprvé, se budou ptát, proč je její první vystoupení z roku 2011 hodnoceno na renomovaném filmovém portálu úžasnými sedmdesáti pěti procenty.

Zdánlivě neškodní bambulové Dale, Kurt a Nick, kteří se kvůli takovým prkotinám, jako je vydírání, vyhrožování a sexuální obtěžování, zprudili do krve a rozdali si to tehdy se svými šéfy. Od té doby se nijak zvlášť nezměnili, jenom se teď chtějí udělat sami pro sebe, aby už nemuseli pro nikoho pracovat a riskovat tak, že zase poběží za „Motherfuckerem“ Jonesem, aby poradil, jak toho hajzla, co jim šéfuje, strčit do penálu.

To, co se změnilo, je, že staré terče musely být nahrazeny novými, a přitom se potvrdilo, jak důležité byly figury zparchantělých bossů v jedničce. Jenomže na plech sjetý Colin Farell je fuč a sadistická bestie Kevin Spacey dřepí v báni. A tak zbývá jen neukojitelná Julia (Jennifer Anistonová).

Šéfové na zabití 2 / Jason Sudeikis, Jason Bateman, Charlie Day, Christoph Waltz, Chris Pine
Zdroj: ČT24/Warner Bros.

I když to zní docela výživně, bylo by to málo, kdyby do téhle pošahané hry nevstoupili dva další, na prachách ujíždějící hajzlové, kteří ústřednímu triu snaživých mimoňů zvednou pořádně mandle, protože jim hodlají štípnout jejich firmu, včetně „Kámoše do sprchy“, převratného vynálezu, který je má dostat do vaty. Je jasné, že do téhle loupeže za bílého dne musí tři pošuci bez zábran hodit vidle. Chvíli si mysleli, že by jim únos mohl jít lépe než vražda, ale pak to zase podělali…

Blbý, blbější a nejblbější

Když se z investovaných pětatřiceti milionů dolarů vyvaří jen na celosvětových tržbách více než dvě stě deset mega, je téměř povinností pokračovat! A právě to se v případě Šéfů na zabití stalo - tak je tady máme po třech letech znovu.

Režisér Sean Anders (Šéfové na tripu, Pan Popper a jeho tučňáci) se letos na dvojky zaměřil. Není sice žádné eso z první hollywoodské ligy, ale své řemeslo v zásadě ovládá a hlavně se s ničím moc nemaže a nemá bobky z toho sklouznout až k hraně nechutného, dementního a laxativního (což přesvědčivě dokládá souběžně uváděným Návratem blbýho a blbějšího, proti kterému jsou Šéfové cudnou úsměvnou selankou). Nehodlá riskantně experimentovat ani se kreativně ukájet, ale najel na vyzkoušenou vlnu a pragmatickou vizi, co mu jednička naložila s důvěrou, že když to fungovalo tenkrát, bude to fungovat i po druhé.

Šéfové na zabití 2 /Charlie Day, Jason Sudeikis, Jason Bateman, Chris Pine
Zdroj: ČT24/Warner Bros.

K vyzkoušené partě, k níž kromě již zmiňovaných (kteří disciplinovaně odvádějí to, co se od nich očekává, ale již ne o moc víc) patří i malebně gangsterský konzultant Motherfucker Jamie Foxx. No a k nim se tentokrát ještě připojuje duo podnikavých hajzlů, které je třeba vykostit. Quentin Tarantino dal jasný návod na filmové „použití“ Christopha Waltze a ten tady prokazuje, že si je na záporácké parketě jistý i v komediálním aranžmá. Více skvělého Waltze, řeknete si možná, protože jediným záporem jeho angažmá je nevysvětlitelně malý prostor, který mu byl dán k dispozici.

Nové tváře pak doplňuje jeho ještě hajzlovštější syn, líbivý testosteron Chris Pine, aby si to užila i dámská část publika, zatímco rajcovní Jennifer válcuje pánský sektor. Tradičně vlažnější ústřední trio je tak ve dvojce obkrouženo obvyklými výraznými figurami druhého sledu a dohromady jim to docela slušně klape. Ostatně málokterá mainstreamová legrácka se může pochlubit tím, že v ní okrajově startují tři oscaroví laureáti (Jamie Foxx, Kevin Spacey a Christoph Waltz).

Tahle dvojka je oproti jedničce o něco vlažnější, a to i proto, že už to není objevné zjevení, ale repetice přinášející v zásadě očekávané. Smrt v žánru, kam zrovna dvakrát nepatří, a další variaci na téma, jak tři největší loseři a zoufalci v dějinách zločinu, kteří jsou na pokraji zhroucení a kriminálu, netuší, že vsadit na sebe znamená vsadit na nulu. Přesně ten druh nenáročné a povrchní zábavy, kterou čas od času ozdravně potřebujeme.

HORRIBLE BOSSES 2 / ŠÉFOVÉ NA ZABITÍ 2. USA 2014, 108 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Sean Anders. Scénář: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Sean Anders, John Morris. Kamera: Julio Macat. Hudba: Christopher Lennertz. Hrají: Jason Bateman (Nick Hendricks), Charlie Day (Dale Arbus), Jason Sudeikis (Kurt Buckman), Jennifer Anistonová (Julia Harrisová), Christoph Waltz (Bert Hanson), Chris Pine (Rex Hanson), Jamie Foxx (Dean „Motherfucekr“ Jones), Kevin Spacey (Dave Harken). V kinech od 27. listopadu 2014.

Vydáno pod