Paní Robinsonová, vy mě chcete svést! Absolvent si hraje na divadle

Hradec Králové – Klicperovo divadlo svou novou hrou Absolvent vzdává tak trochu hold nedávno zesnulému režisérovi Miku Nicholsovi. Románovou předlohu Charlese Webba proslavil na konci šedesátých let film s Dustinem Hoffmanem, který měl „pod palcem“ právě on. Po téměř padesáti letech od premiéry se do hlavní role mladého muže převtěluje Matěj Anděl.

Životní zkoušku složil Absolvent i v Klicperově divadle (zdroj: ČT24)

Chodba hotelu s hlavním hrdinou Benjaminem Braddockem je jediná obrazová scéna, která spojuje jak slavný film, tak natočenou upoutávku na divadelního Absolventa. Tím ale veškerá podobnost končí. Divadelní příběh je posunut do sedmdesátých let a hlavní hrdina není zdaleka tak nesmělý jako jeho filmový předchůdce.

Zůstal však charakter. Absolvent prestižní americké univerzity ověnčený řadou školních vyznamenání těžce zvládá nudu rodičovských večírků, stejně jako jejich přemíru ambicí. „Je to mladý kluk, který revoltuje proti rodičům, společnosti a proti zavedeným pořádkům,“ říká jeho představitel Anděl.

Jeho největší vzpourou je utajený vztah se starší ženou, paní Robinsonovou, která spolu se svým manželem rozptýlí nudu formálních domácích akcí. Konec revolty nastane v okamžiku, kdy se zamiluje právě do její dcery a z matky se stane pomstychtivá fúrie. „Rozjede se tak spirála lásky, žárlivosti, vzpoury i hledání vlastního místa ve světě. Absolvent jako příběh zmateného a zuřivého dospívání nejen v Americe šedesátých let,“ láká scéna diváky.

Podobně jako v divadelní inscenaci i ve filmu má velkou roli hudba. V Hradci sázejí na prověřené melodie Simona a Garfunkela, i když v moderní úpravě. Nesmí však chybět skladba Mrs. Robinson, která snímek proslavila a v roce 1968 dobyla americkou hitparádu.