Petr Janda o novém albu: Písně vyprsknu najednou

Praha – Kapela Olympic v pátek na vánočním koncertu v pražské Lucerně pokřtila nové album Souhvězdí drsňáků. Již 19. studiová deska je druhou částí zamýšlené trilogie. Nahrávka vychází rok po předchozím Souhvězdí šílenců, sérii za rok uzavře jubilejní dvacátá deska s názvem Souhvězdí romantiků.

Petr Janda: Písně vyprsknu najednou (zdroj: ČT24)

„Nedá se soudit podle názvu, že když se to jmenuje Souhvězdí drsňáků, tak že to bude drsnější. Rozhodně jsou tam ale drsnější texty než na první desce,“ říká lídr kapely Petr Janda, který byl hostem Profilu víkendového vysílání ČT24.

„Já jsem obklopený tak harmonickou rodinou, že ze mne metal, punk nebo hardcore prakticky neleze, snad jen nějaké zbytky. Moje písničky jsou obrazem mé duše a mého současného životního stylu a podle toho skládám,“ dodává Janda.

Dvacet písní za měsíc

Všechny skladby na Souvězdí drňáků jsou nové a vznikly během letošního léta. „Přes rok nic neskládám, nechávám si to uležet a pak to vyprsknu najednou a složím třeba dvacet písní za měsíc,“ říká Janda. „U mě se nemůže konat žádné vymetání šuplíků, protože co nepoužiju hned, to hned vymažu.“ Vedle veškeré hudby napsal Janda i tři texty.

O další texty se podělili Karel Šíp, Eduard Krečmar, Vlasta Henych, Aleš Brichta a Ondřej Fencl. Po několika letech se ke spolupráci s Jandou vrátil také Pavel Chrastina. Souhvězdí drsňáků je druhým albem, kde jako stálý host bubnuje Martin Vajgl. Předchozí bubeník Olympiku Milan Peroutka, přezdívaný Ferda, zemřel náhle loni v květnu.

Jedna z nejstarších tuzemských bigbítových kapel Olympic debutovala v roce 1968 albem Želva. V roce 2012 skupina oslavila své 50. narozeniny.