Peníze jako silně návyková látka. Gangster KA je inspirován Krejčířem

Praha – Režisér Jan Pachl začal natáčet snímek Gangster KA volně inspirovaný postavou Radovana Krejčíře. Jako předloha mu posloužila kniha Padrino Krejčíř od novináře Jaroslava Kmenty. Hlavní role se ujal Hynek Čermák, který s režisérem spolupracoval už na českotelevizním seriálu Cirkus Bukowsky.

Gangster KA se inspirovala Krejčířem (zdroj: ČT24)

Úvodní scéna se točila na vinohradském hřbitově. Začal donášet policii, proto musel zemřít – na pohřeb jednoho z mafiánů se sjíždějí všichni ti, co v podsvětí něco znamenají. Včetně Káčka alias Hynka Čermáka, jenž ve filmu vystupuje pod jménem Radim Kravjec. „Nakolik je to Krejčíř? To nevím,“ říká.

Na pohřbu nechyběla ani kriminálka, která zločince sleduje už dlouho. „Budou mě chtít uplatit i ublížit a nakonec jim dojde, že mě nejvíc zraní, když mi sáhnou do rodiny,“ prozradil střípky z děje herec Filip Čapka, který v něm stojí na straně zákona.

„Varování ministerstva vnitra: Peníze jsou silně návyková látka. Gangsteři umírají předčasně,“ vzkazují tvůrci. „Příběh je založený na skutečných událostech, postavy v příběhu jsou amalgámem autorské fantazie,“ dodávají.

Kmotra všech kmotrů nakonec ztvárnil Miroslav Etzler. Předobrazem jeho postavy je někdejší král podsvětí, později zavražděný František Mrázek. Se svou postavou se ale herec příliš neztotožnil. „Ten svět je mi úplně cizí. Krást v miliardách a připravit stát o peníze tímhle brutálním způsobem, to je jako zahrávat si s ohněm,“ tvrdí.

A motiv natáčení? „Mě velmi fascinuje, jak se z obyčejného člověka, řekněme přidrzlého obchodníka s čímsi, stane mafián číslo jedna, který plní titulní stránky světových novin,“ uvádí režisér Pachl.

O gangsterovi vzniknou dva snímky. První se bude odehrávat v České republice, druhý v zahraničí, kde se bude také natáčet. Do kin pak oba vstoupí příští rok na podzim.

Vydáno pod