U polárního kruhu objevili ztracený Disneyho vánoční film

Oslo - Ztracený film Walta Disneyho s vánoční tematikou se desetiletí skrýval v knihovně v severním Norsku. Jediný zachovaný exemplář na celém světě se tento týden dočkal v Oslu své premiéry ve zrestaurované a digitalizované podobě.

U polárního kruhu objevili ztracený Disneyho vánoční film (zdroj: ČT24)

Exemplář ztraceného filmu se našel při inventuře v pobočce norské národní knihovny ve městě Mo i Rana, které leží poblíž severního polárního kruhu. „Zpočátku jsme netušili, že je to ztracený poklad kinematografie,“ prohlásil archivář knihovny Kvale Sörenssen. „Film byl na dvou cívkách, které nebyly jasně označeny.“

Originál snímku trval pět a půl minuty, na kopii nalezené v Norsku necelá minuta z prostřední části chybí. Pravost nahrávky potvrdil historik studia Disney David Gerstein. „Tehdy jsem si uvědomil, že jsme narazili na poklad,“ říká Sörenssen. Dosud odborníci znali jenom 25 sekund, které uchovalo newyorské muzeum MOMA.

Pokladem je Disneyův film Empty Socks (Prázdné ponožky) z roku 1927 v hlavní roli s postavou Králíka Osvalda, který byl hvězdou 26 filmů, než ho v roce 1928 sesadil z trůnu Mickey Mouse. Osvald ve filmu hraje roli Santa Clause nadělujícího dárky sirotkům. K tomu také odkazuje název, protože dárky se v Americe tradičně dávají do ponožky.