Relikviář sv. Maura se po dvaceti letech čistí. Památka pojištěná na půl miliardy se bude stěhovat

Po dvaceti letech odborníci důkladně čístí relikviář svatého Maura na zámku v Bečově nad Teplou. Jejich práci provází podrobná dokumentace, která by měla posoudit, jestli se jeho stav nezměnil, řekl restaurátor Andrej Šumbera. Čištění jedné z nejcennějších movitých památek v zemi má na starosti. Relikviář v letošním roce čeká stěhování do nových prostor v takzvaných Pluhovských domech, které se v současné době na zámku a hradu Bečov rekonstruují.

„Probíhá kontrola relikviáře dvojím způsobem. Z pozice restaurátora kontroluji povrch, v jakém je stavu. To znamená, jestli nečernají zlacené povrchy, jestli tam drží použité konzervační prostředky a fixační lepidla. A kolega fotograf k tomu dělá dnešní technikou fotografie, které dřív byly možné jen s použitím mikroskopu,“ uvedl Šumbera.

Následně se pak srovnají fotodokumentace z doby před 20 lety se současným stavem. Podle Šumbery je někdy lepší se podívat na zvětšené snímky na velkém monitoru než jen okem.

K čištění relikviáře odborníci používají jemné tampónky a odstraňují mikroskopický prach, který se na pozlacené památce mohl usadit. Výsledek nezmění podobu nebo vzhled relikviáře, je prevencí před případným stárnutím jeho povrchu, řekl restaurátor.

Relikviář hledal Američan i bezpečnostní složky

Zdobená schránka s ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura a sv. Timoteje se našla před pětatřiceti lety na zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Byla z toho tehdy celosvětová senzace. Románskou památku našel speciální tým kriminalistů poté, co se na československou ambasádu ve Vídni obrátil americký hledač pokladů, jenž chtěl od státu koupit blíže neurčenou „starožitnost“.

Nabízel za ni tak velké peníze, že se do pátrání po ní pustily bezpečnostní složky komunistického Československa, aby objekt ze státu nebyl vyvezen. Relikviář sv. Maura je po korunovačních klenotech nejcennější památkou na území Česka s pojišťovací hodnotou 500 milionů korun.