Omezit kácení kolem elektrického vedení se snaží distributor s vědci. Pod dráty sázejí nízký porost

Vědci z Mendelovy univerzity s distribuční firmou EG.D chtějí omezit kácení dřevin u elektrického vedení. Zahájili řízené sázení rostlin v ochranném pásmu vedení vysokého i velmi vysokého napětí, pro které vědci připravili tři druhy směsí. Cílem je zvýšit druhovou rozmanitost a také ušetřit náklady.

Dosud museli energetici vjet do ochranných pásem pod elektrickým vedením asi jednou za dva roky a pomocí strojů vše vykácet. Údržba zeleně firmu vyjde ročně na sto milionů korun. Spolu s vědci chtějí v budoucnu častým zásahům do porostů zabránit. Zasazené keře porostou maximálně do výšky tří metrů a nebude tak potřeba kácet ani sekat.

„Při zajišťování ochranného pásma zůstávají často vykácené lesní průseky. Naším cílem je, abychom tato místa dokázali řízenou výsadbou znovu osadit náhradní zelení,“ uvedla projektová manažerka EG.D Denisa Litvanová.

Běžně se musí do porostu pod vedením zasahovat jednou za dva až tři roky, nově bude moci firma nechat rostliny růst i desítky let. Zároveň zabrání tomu, aby se šířily invazivní druhy, jako je akát, který se do průseků dostává.

Nízké porosty nabídnou ochranu hmyzu a ptákům

Podle vědců stoupne druhová rozmanitost. Navrhli druhově bohaté trávníky. „Monitorovali jsme podmínky, dělali rozbory půdy, botanické vzorky, zastoupení hmyzu. Na základě toho jsme navrhli tři směsky: jednu druhově chudší, která je postavená na kostřavě rákosovité, potom střed a pak hodně druhově bohatou, kde je zastoupeno 40 druhů,“ popsal Pavel Knot z Ústavu výživy zvířat a pícninářství Mendelovy univerzity v Brně.

Okolo stožárů je nutné udržovat ochranné pásmo
Zdroj: Roman Krompolc/ČTK

Odborníci tedy vybrali druhy, které nerostou do výšky. Ve středu tak u Prachatic v kilometr dlouhém pásu u Obory sázeli šípek, pámelník bílý, kalinu či svídu krvavou. V prostoru ale vyrostou i luční trávy a vzniknou nová útočiště pro hmyz a hnízdění ptáků. Prostor pak stačí udržovat jednou až dvakrát ročně mulčováním, dodal Knot. Jde o pilotní program. Podobně chce firma osázet další dvě místa v Česku.

U vedení vysokého napětí musí být ochranné pásmo sedm metrů od krajního vodiče na obě strany. Rostliny vyšší tří metrů tak ditribuční firma ořezává nebo kácí. „Snažíme se mít ochranná pásma opravdu vyřezaná, protože tím předcházíme výpadkům elektrické energie. Každý rok se potýkáme s nějakou kalamitou, a pokud bychom ochranná pásma neudržovali, byla by to tragédie,“ dodal vedoucí řízení provozu EG.D Petr Nováček.