Majitelé karavanů u Orlické přehrady musí zlikvidovat přístřešky. Jsou to černé stavby

Události: Karavany v okolí Orlické přehrady (zdroj: ČT24)

Povodí Vltavy nařídilo odstranění černých staveb v okolí Orlické přehrady. Jde o různé přístřešky a verandy, které si zde vybudovali majitelé karavanů. Odstranit je musí do konce roku, odporují nejen legislativě, ale také bezpečnosti.

Majitelé karavanů v kempu Radava u Orlické přehrady pomalu odstraňují různé podomácku vyrobené přístřešky. Podle stavebního úřadu jde to černé stavby. „Je to špatné, jsem tady třicet let a letos takové stresy,“ postěžoval si jeden z majitelů karavanů. Ještě nedávno měl jeho karavan dřevěnou střechu a celá stavba připomínala spíš chatu. Zůstala jen veranda, i ta ale musí pryč.

O prázdninách v kempu hořelo. Policie má dvě vyšetřovací verze: nedbalost nebo úmysl. „V případě havárie nebo údržby musí mít majitelé karavanů možnost v krátkém čase svoje místo opustit,“ poznamenal ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. To kvůli přístřeškům nemuselo být možné.

Může se také zvednout hladina nádrže nebo přihnat vichřice. Povodí Vltavy potřebuje odstraňovat poškozené stromy a vylepšovat kemp. Proto požaduje, aby byly karavany pojízdné. Jejich majitelům nabízí, že s úpravou pomůže.