Kostel i křížovou cestu v Římově čekají opravy. Zvelebení poutního místa vyjde na sto milionů

Události: Oprava poutního areálu v Římově (zdroj: ČT24)

Začala rozsáhlá rekonstrukce poutního areálu v Římově. Restaurátoři pracují na fasádách kaplí podél křížové cesty, která v posledních desítkách let zchátrala. Před několika staletími přitom patřila k oblíbeným poutním místům. Opravy areálu vyjdou na 100 milionů korun.

Památkáři si rekonstrukci poutního areálu v Římově hlídají od začátku. „Je to jedno z nejvýznamnějších poutních míst s velkou tradicí,“ uvedl Roman Lavička z památkového ústavu. Vrstvu po vrstvě například odkrývají omítku, díky čemuž zjistili, že kaple podél cesty byly původně červené. Barva se na ně proto vrátí.

Do kaplí se zpátky přesunou i sochy. Půjde ale pouze o kopie, původní postavy mizely. Například socha děvečky byla ukradena a našla se v Teplicích. Dojde i na opravu samotného kostela. „Bude se opravovat od střechy, přes omítky, až po výmalby a fresky,“ přiblížil mluvčí Biskupství českobudějovického Petr Samec.

Do kaplí se vrátí i sochy
Zdroj: ČTK/Petr Skřivánek

V kostele slouží nový kněz. Do Česka se vrátil po zkušenostech ze Spojených států, Německa a Rakouska. V Římově se dočkal překvapení, jeho příbuzný totiž maloval strop při rekonstrukci kostela na konci druhé světové války. „Vidím v tom takové řízení boží prozřetelnosti, že jsem byl poslán právě sem,“ svěřil se farář Jakub Václav Zentner.

Římov využívali jezuité jako letní sídlo. Každé zastavení na křížové cestě připomíná místa v Jeruzalémě. Proto některé kaple vypadají jako brány a jiné dál po cestě připomínají zmenšené paláce, do kterých mohli poutníci i vstoupit. V 17. století jich tam mířily desítky tisíc ročně.