Českokrumlovská nemocnice oddělila pacienty se žloutenkou. Hygienici očekávají nárůst případů

Pro pacienty se žloutenkou typu A, přezdívané nemoc špinavých rukou, vyčlenili zdravotníci českokrumlovské nemocnice speciální stanici. Nákaza se rozšířila z jídelny u nádraží v Českých Budějovicích. Hepatitida se na jihu Čech roznesla v době, kdy zdravotnická zařízení čelí i růstu pacientů s covidem-19. Kvůli očekávanému náporu oznámila Nemocnice České Budějovice omezení péče na vybraných odděleních.

Lékaři se starají o 36 lidí s hepatitidou, většina z nich leží v českokrumlovské nemocnici. Pacienty se žloutenkou je třeba oddělit od ostatního chodu nemocnice, zdravotníci pro ně proto museli vyčlenit speciální prostor.

„Provedli jsme akci kulový blesk, pacienty z interního oddělení jsme částečně rozdělili mezi LDN, internu a chirurgii. Uprázdnili jsme jednu stanici, tam teď máme 32 pacientů s infekční virovou hepatitidou typu A,“ řekl ředitel Nemocnice Český Krumlov Jindřich Florián.

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové ale zatím jde o první vlnu onemocnění. „Z našeho šetření to vypadá, že první expozice byla kolem 2. září. Každým dnem nám přibývají další případy onemocnění, můžeme očekávat i druhou vlnu,“ uvedla.

Na možný nápor dalších pacientů se žloutenkou se proto v českokrumlovské nemocnici už chystají. „Jsme připraveni buď aktivovat pandemický plán, kde bychom omezili operativu a vyčlenili ještě jednu stanici na chirurgii,“ řekl Florián.

Nemocnici ale chybí volná lůžka, dodat by je mohla zařízení v Písku a Strakonicích. „V případě, že by se nám podařilo sehnat postele a personál, otevřeli bychom jednu stanici na nově rekonstruované léčebně dlouhodobě nemocných, kde dosud nemáme žádné pacienty,“ uvedl Florián.

Jídelna je zavřená, prochází dezinfekcí

Nákaza se na jihu Čech rozšířila z jídelny v blízkosti českobudějovického nádraží, kde jídlo připravovala kuchařka nakažená hepatitidou. Nemoc na ni nejspíše přenesl jiný člověk. „Kuchařka onemocněla 29. (září). Týden předtím, kdy se vařilo, od 21. do 25. září byla nepochybně expozice. Ti, kteří se stravovali v tomto zařízení, pokud by na sobě pozorovali zdravotní problémy, měli by navštívit ošetřujícího lékaře,“ uvedla Kotrbová.

Připomněla, že zdrojem onemocnění je vždy člověk, nemoc se ale může šířit například právě skrze kontaminované jídlo. „Bohužel se to stalo i v době, kdy zdůrazňujeme, jak je důležité mytí a dezinfekce rukou,“ dodala hygienička. V současnosti je provoz uzavřený a prostory procházejí sanitací.

Nemocnice České Budějovice se připravuje na nápor pacientů s covidem

Většina hospitalizovaných se žloutenkou leží v Českém Krumlově. Pacienti s těžkým průběhem se ale léčí v českobudějovické nemocnici, která se stará i o nakažené covidem-19. 

Kvůli šíření koronaviru a prudkému nárůstu pacientů zdravotníci omezí rozsah poskytované péče ve vybraných odděleních nemocnice. Redukovat se tak budou služby například na chirurgii či kardiologii. Pacienty, které omezení péče postihne, budou kontaktovat zaměstnanci nemocnice.