ČEZ vypsal miliardový tendr na nové generátory pro Temelín

Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro Jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu Česka, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit mezi roky 2028 až 2030, ty současné jsou v provozu od spuštění elektrárny v roce 2000. Cílem je zajistit dlouhodobý provoz elektrárny, generátory proto mají mít životnost aspoň čtyřicet let.

Zakázka se skládá z dodání dvou kompletních generátorů včetně jednoho náhradního rotoru, příslušenství, instalace a následného servisu. „V rámci výběrového řízení posoudíme kvalifikaci uchazečů, následně je vyzveme k podání nabídek. Vybráno bychom chtěli mít příští rok na jaře. Vlastní zařízení budeme měnit v závěru tohoto desetiletí,“ popsal člen představenstva ČEZu a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Modernizací ČEZ sleduje zajištění dlouhodobého provozu Temelína. Nové generátory budou připraveny i na případné zvýšení výkonu. „Elektrárnu chceme provozovat minimálně šedesát let. Generátory budeme měnit v polovině této periody, přičemž jejich životnost budeme požadovat čtyřicet let,“ řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Základním kvalifikačním kritériem je prokazatelná zkušenost s výrobou, dodávkou a servisem generátoru, který vyrábí elektřinu při otáčkách tři tisíce za minutu, poznamenal ČEZ. Vybraná firma podle zveřejnění tendru ve věstníku veřejných zakázek dodá dva kompletní generátory včetně jednoho náhradního rotoru, příslušenství, instalace a následného servisu.  

Generátor je zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina. Celková hmotnost rotoru generátoru je devadesát tun, dlouhý je více než čtrnáct metrů. Stávající temelínské generátory jsou s možným výkonem 1125 megawattů elektrických největší v Česku a jde o jediné dva svého druhu v tuzemsku.

Maximální výkon nových generátorů by měl být 1150 megawattů elektrických. Od začátku letošního roku elektrárna Temelín vyrobila 6,4 terawatthodin elektřiny a pokrývá přibližně dvacet procent spotřeby elektřiny v Česku.