Energetické firmy budou úřadům dodávat širší data o reálných cenách energií, řekl Fiala

Brífink Petra Fialy po jednání s dodavateli energií (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) jednal se zástupci dodavatelů energií a úřadů o publikovaných cenách energií. Strany se shodly, že energetické firmy budou do budoucna dodávat úřadům širší data o cenách energií, než tomu bylo dosud. Vznikne také pracovní skupina, která určí podmínky. Skupina také bude v souvislosti se zveřejňovanými cenami energií jednat o případných legislativních změnách. Úřady dosud měly údaje pouze o akvizičních cenách dodavatelů pro nové odběratele.

Unijní statistický úřad v minulém týdnu oznámil, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v ČR zvýšily meziročně o 231 procent, zdaleka nejvíce ze všech zemí EU. Česko patřilo k nejdražším i v případě elektřiny. Podle Eurostatu sběr dat a použitá metodika odpovídají cenám, jak jsou účtovány zákazníkům.

Mluvčí ERÚ Michal Kebort poté upozornil na to, že ceny uváděné Eurostatem vycházejí z tehdejších cenových nabídek dodavatelů na trhu určených novým zákazníkům. ERÚ data poskytuje ČSÚ, který je pak předává Eurostatu.

Premiér v této souvislosti upozornil, že Eurostat, kterému data za Česko dodávají tuzemské úřady, pracoval s cenami, které vycházely z tehdejších aktuálních nabídek dodavatelů. „Potvrdilo se to, že data, která z Česka dodáváme, jsou akviziční ceny, které platí jednotky procent českých občanů. Nejsou to čísla, která by odpovídala tomu, co platí většina lidí v Česku,“ uvedl premiér. Podotkl, že zveřejněná data nebyla výsledkem zlé vůle, nešikovnosti, ale ukázal se koncepční a strukturální problém, který na schůzce vyřešili.  

Šéf energetické skupiny ČEZ Daniel Beneš doplnil, že ceny, které byly ve statistice Eurostatu zveřejněny, tak nebyly ceny, které platí čeští spotřebitelé, ale ceny nabízené při akvizici nových zákazníků. „V našem případě to platilo u asi 2,5 procenta nových zákazníků. Do budoucna budou reportována celková data o všech našich zákaznících, aby z toho mohl Český statistický úřad získat přesné číslo o tom, kolik čeští zákazníci platí, protože v případě ČEZu to bylo výrazně jiné číslo, než reportoval Eurostat.“  

Energetické firmy poskytnou širší data

Fiala zmínil, že energetické firmy budou do budoucna poskytovat širší data Českému statistickému úřadu. „Bude také vytvořena pracovní skupina zástupců Českého statistického úřadu, Energetického regulačního úřadu a energetických firem, kde se domluví, jaká data jsou potřeba a jak s nimi pracovat,“ dodal.

Podle Fialy jsou firmy ochotny údaje o cenách poskytovat úřadům dobrovolně. Do budoucna by však pracovní skupina měla projednat také možné legislativní změny, které by podmínky pro publikování cen energií zakotvily i do zákona, „abychom se vyvarovali takových situací a ERÚ měl lepší přehled o tom, co se na trhu s energiemi odehrává.“

Na situaci už v minulém týdnu reagoval také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi uvedl, že chce do novely energetického zákona zapracovat povinnost dodavatelů energií sdělovat ERÚ skutečné ceny energií, za které je prodávají koncovým zákazníkům. Návrh novely energetického zákona v současnosti sněmovna projednává a Síkela chce povinnost oznamování skutečných cen regulátorovi do něj doplnit formou poslaneckého pozměňovacího návrhu.