Podoba úsporného tarifu nabírá konkrétnější obrysy, přesná výše podpory ale zatím zůstává nejasná

Události: Podoba vládního úsporného tarifu nabírá konkrétnější obrysy (zdroj: ČT24)

Ačkoliv se zpřesňují parametry úsporného tarifu pro domácnosti, k jednání o konkrétních částkách se ministři stále nedostali. Shoda je však na tom, že proplácet se bude přes zálohy na elektřinu. A ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Energetickým regulačním úřadem také prověří, jestli dodavatelé energií vyměřují svým zákazníkům zálohy poctivě. Pokud by lidem připadala nově vypočtená výše záloh přemrštěná, budou se moci obrátit právě na regulační úřad.

Vláda už má jasněji o některých parametrech energetického úsporného tarifu, který lidem vrátí část z vysokých účtů za elektřinu a plyn. Přesná podoba má být do konce srpna, platit by měl od prvního října.

Ministři se shodli na tom, že příspěvek kvůli drahým energiím by měly obdržet domácnosti s vlastním kotlem i ty, které jsou odkázané na centrální vytápění. Proplácet se bude přes zálohy na elektřinu, hlavně kvůli tomu, že elektrickou přípojku mají všechny domácnosti, a nemusí se tak řešit, jakým způsobem svůj domov vytápí.

Čerpat příspěvek ale nebudou moct firmy nebo chalupy, které využívají víkendový tarif. Sleva se nebude poskytovat ani na nabíjení elektromobilů.

Úsporný tarif
Zdroj: ČT24/MPO

Přesná výše podpory zatím jasná není. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) by to nejvíce mohlo být zhruba sedmnáct a půl tisíce korun s tím, že v částce už je započítané i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Celkem by na úsporný tarif mělo připadnout čtyřicet miliard korun. 

„Abychom neznevýhodnili ty, kteří mají centrální topení anebo kotelny v domech, tak vyplatíme část záloh na topnou sezonu ještě letos ale přes elektřinu, protože tu má každý, a zbytek doplatíme hned z kraje příštího roku, kde už to bude rozdělené na jednotlivé komodity,“ prohlásil Síkela.

Plány domácností, jak snížit spotřebu
Zdroj: ČT24/Ipsos

Podle kritiků pomoc přichází pozdě. „Celý energetický úsporný tarif je jedna velká fraška. Je to paní Columbová, už několik měsíců se o ní mluví, ale nikdo zatím neviděl přesné parametry,“ řekl místopředseda ANO Karel Havlíček. 

„Je otázka, komu to reálně pomůže. Protože se obávám, že to bude určité přilepšení,“ myslí si redaktor Ekonomického deníku David Tramba. 

Snižte vytápění, radí ministerstvo

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro veřejnost sestavilo sérii doporučení pro úsporu energií. Hlavním bodem je snížení teploty v domácnosti. Ta komfortní se pohybuje okolo 21 stupňů Celsia, s každým stupněm dolů ale domácnosti uspoří pět až deset procent. Doporučuje se také dbát na vypínání světel a spotřebičů, a to i v takzvaném pohotovostním režimu. Ten totiž zodpovídá za tři až deset procent spotřeby energie.

Doporučení MPO k úsporám energií
Zdroj: ČT24/MPO

Dále pak ministerstvo radí vyměnit žárovky za úspornější LED varianty a doporučuje neponechávat elektroniku jako třeba mobilní telefony na nabíječkách déle, než je nutné. Stejně tak je potřeba samotnou nabíječku poté odpojit od sítě.

Pomoci s úsporou může i ohřívání méně vody ve varné konvici, omezení svícení tam, kde postačí denní světlo, nebo omezení klimatizace.

Doporučení MPO k úsporám energií
Zdroj: ČT24/MPO