Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba jsou po osmi dnech obnoveny

Tranzit ropy do České republiky ropovodem Družba byl v pátek ve 20:00 obnoven, sdělila společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu, a firma Unipetrol, která ropu v Česku zpracovává. Dodávky strategické suroviny z Ruska do střední Evropy byly přerušeny od 4. srpna kvůli problému s ruskými platbami za přepravu ropy přes Ukrajinu.

„Dodávky ruské ropy jižní větví ropovodu Družba byly na území České republiky obnoveny ve 20:00. Zásobování tuzemských rafinérií probíhá plynule dle plánu,“ uvedla firma Mero.

Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu už během pátečního odpoledne potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit. „Výpadek nijak nenarušil fungování rafinérií ani trhu s pohonnými hmotami,“ uvedl český ministr.

Ruská státní společnost Transněfť už v pátek dopoledne oznámila, že platba za tranzit ruské ropy do Česka dorazila do banky příjemce. Čekalo se ještě, až platbu potvrdí Ukrajina. Podle informací agentury Reuters se jedna z evropských bank rozhodla platbu za tranzit suroviny přes Ukrajinu zpracovat, čímž odstranila příčinu přerušení dodávek do střední Evropy.

„Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,“ cituje Reuters mluvčího slovenského Slovnaftu Antona Molnára. Podle agenturního zdroje platbu odblokovala nizozemská banka ING a dodávky do České republiky by se měly obnovit do soboty.

Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části ropovodu Družba, už ve čtvrtek avizoval, že surovina by měla do Česka znovu téct v pátek, nejpozději v sobotu.

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za srpnový tranzit. Rusko sice peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy pak Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Na Slovensko teče ruská ropa už od středy.