Účetní závěrka České rozvojové agentury podle Nejvyššího kontrolního úřadu obsahovala chyby za 62,5 milionu korun

Účetní závěrka České rozvojové agentury (ČRA) za rok 2020 obsahovala chyby za 62,5 milionu korun. Nesprávnosti ve výši 40,7 milionu korun byly i ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Jednalo se především o vykázání výdajů na humanitární zahraniční pomoc. ČRA je vykázala podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nesprávně jako výdaje na rozvojovou zahraniční pomoc, informoval NKÚ. Agentura se k věci zatím nevyjádřila.

Významné nesprávnosti v účetní závěrce vznikly podle NKÚ tím, že ČRA neúčtovala v roce 2020 o některých nákladech a výnosech z transferů. Kontroloři na základě výsledků prověrky upozornili na nekoncepční vymezení pojmu transfer v účetních předpisech pro vybrané účetní jednotky. „V praxi v důsledku současného vymezení vznikají alternativní možnosti účtování, které však mohou podávat odlišnou informaci o transakci. NKÚ proto doporučuje upravit vymezení tohoto pojmu,“ uvedli kontroloři.

V účetní závěrce za rok 2020 se významné nesprávnosti týkaly i její přílohy. Kontroloři je vyčíslili na 51,7 milionu korun, podle nich vznikly tím, že ČRA vykázala podmíněné závazky z dotací na rok 2021 nesprávně jako podmíněné závazky z jiných smluv.

NKÚ proto vyhodnotil informace na některých účtech ve výkazu zisku a ztráty, v rozvaze a ve výkazu příloha v účetní závěrce jako nespolehlivé. Ostatní informace v účetní závěrce podle kontrolorů podávají věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Česká rozvojová agentura je zřízena zákonem a koordinuje projekty zaměřené na podporu udržitelného rozvoje ve vybraných zemích. Česká diplomacie zvolila jako prioritní země pro rozvojovou spolupráci Bosnu, Moldavsko, Gruzii, Kambodžu, Etiopii a Zambii.

V dalších zemích je ČRA aktivní prostřednictvím projektů z předchozích let. Ve svých projektech se agentura zaměřuje na nejchudší a zvlášť zranitelné skupiny obyvatel v chudých zemích. Snaží se zlepšit jejich životní podmínky, podporuje občanskou společnost a ekonomický růst v zemích svého působení.