Zájem o zahraniční pobyty na svátky násobně narostl

Rezervací dovolené v zahraničí je na období Velikonoc o desítky procent více než v předpandemickém roce 2019, potvrdily ČT oslovené cestovní kanceláře. Meziroční nárůst se přitom pohybuje dokonce ve stovkách procent. Roste zájem zejména o zahraniční poznávací zájezdy, ale i eurovíkendy v hlavních městech Evropy a plážové destinace.

On-line prodejce zájezdů Invia letos eviduje téměř dvousetprocentní meziroční nárůst u dovolených na Velikonoce. Zhruba třetina klientů se v tomto období chystá do Egypta, desetina do Spojených arabských emirátů, následují Kanárské ostrovy, Maďarsko nebo Maledivy a Kapverdy. Invia přitom počítá s tím, že počet zájezdů ještě naroste. „Určitě se nám prodeje na Velikonoce ještě zvýší tím, že někteří klienti čekají s nákupem těsně před odletem,“ uvádí mluvčí agentury Andrea Řezníčková.

Podle cestovní kanceláře Čedok trhají počty zarezervovaných poznávacích zájezdů přes Velikonoce rekordy z předpandemického roku 2019. „Za leden jsme překonali prodeje z roku 2019 o 50 %, v únoru dokonce přes 100 % a za březen zájem o zájezdy narostl dokonce o 75 % než před třemi lety. Podle předprodejů také vidíme, že lidé utrácí za zájezdy přibližně o 25 % více než dříve. Klienti vybírají dražší a lepší hotely, s více službami. Chtějí si dopřát luxusnější hotely, výlety v destinacích, táhnou je i exotické destinace,“ uvádí mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Eurovíkendy

Oblíbené jsou i eurovíkendy, například do Londýna, Paříže, Říma nebo portugalského Lisabonu. Češi také vyráží během jara odpočívat k moři, z těch vzdálenějších destinací například do Dominikánské republiky. „Z bližších míst je tradičně i přes Velikonoce poptávka po Kanárských ostrovech, Egyptě a Madeiře. Tu si oblíbili zejména ti, kteří chtějí raději poznávat také krásnou přírodu,“ dodává Pavlíková.

Výrazný narůst zájmu o cestování do zahraničí ve srovnání s Velikonocemi 2019 potvrzuje také cestovní kancelář Fischer. „V destinacích vedou země jako Spojené arabské Emiráty, Omán, ale třeba i Egypt a Kanárské ostrovy. Lidé mají zájem o oblasti, kde je nyní již teplo a dá se tam koupat. Obecně například oblast Perského zálivu je hodně oblíbená, protože je to nejbližší exotika a je poměrně blízko,“ vysvětluje mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Inflace ani ceny pohonných hmot se zatím podle oslovených cestovních kanceláří na cenách letošních velikonočních zájezdů nepodepsaly a zdražování zatím neplánují. „Proti narůstajícím cenám paliva se pojišťujeme a zajišťujeme se i proti kurzovým rozdílům. Kontrakty s hotely i leteckými společnostmi se uzavírají dlouhodobě dopředu a pro letošní rok se tak nic nemění,“ uvádí Pavlíková z Čedoku.