Volat a používat data za domácí ceny bude v EU možné dalších deset let

Zrušení roamingových poplatů potrvá nejméně do roku 2032. Shodli se na tom zástupci členských států s Evropským parlamentem. Zákazníci evropských telefonních operátorů tedy budou moci i nadále volat a využívat data ve všech zemích EU za stejné ceny jako doma.

Unijní instituce se shodují, že mobilní služby za stejné ceny ze všech členských zemí jsou jedním ze zásadních přínosů jednotného evropského trhu.

Unie se na zrušení roamingových poplatků dohodla v roce 2017, tehdejší úprava ale platí pouze do června 2022. Zástupci členských zemí proto s europoslanci vyjednávali o prodloužení platného režimu a dohodli se na něm i přes spory o některé detaily bez větších obtíží.

„Zákazníci i firmy budou moci nadále využívat tuto podstatnou výhodu, která je v souladu s jednou z našich základních hodnot – volným pohybem lidí v rámci EU,“ komentoval dohodu slovinský ministr pro administrativu Boštjan Koritnik, který vedl za členské země vyjednávání s europoslanci.

Zástupci europarlamentu chtěli navíc prosadit výrazné omezení poplatků při volání do zahraničí, což se jim ale nakonec nepodařilo. Evropská komise však podle čtvrteční dohody v roce 2023 zhodnotí, zda je namístě navrhnout jejich redukci či zákaz.