Soud pozastavil nařízení požadující po Applu změny v jeho obchodu s aplikacemi

Americký odvolací soud pozastavil soudní nařízení, podle kterého má společnost Apple umožnit, aby aplikace v jejím obchodě App Store obsahovaly odkazy na externí platební systémy. Nařízení vzešlo ze sporu s vývojářem her Epic Games a mělo vstoupit v platnost ve čtvrtek.

Nynější rozhodnutí znamená, že Apple nemusí požadované změny v obchodě App Store provést, dokud se nevyřídí jeho odvolání proti nařízení. To by mohlo trvat roky, napsala agentura Reuters.

Společnost Epic Games, jež je tvůrcem populární hry Fortnite, se obrátila na soud kvůli praktice firmy Apple, která nutí vývojáře používat její systém plateb v aplikacích a platit jí provize.

V září soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová vydala rozhodnutí, které bylo pro Apple převážně příznivé, vyjádřila však znepokojení nad tím, že Apple neinformuje o alternativních způsobech platby, a nařídila firmě, že musí zrušit zákaz na odkazy, tlačítka a zprávy o jiných možnostech plateb pro uživatele.

Soudkyně nicméně Applu umožnila pokračovat v zákazu platebních systémů třetích stran v aplikacích a nadále si účtovat provize 15 až 30 procent z transakcí prováděných přes vlastní platební bránu. Verdikt zároveň odmítl, že by Apple měl monopol na dílčím trhu mobilních herních transakcí.