Německá ekonomika poroste letos zřejmě pomaleji. Potýkáme se s výpadky produktů, vysvětluje Altmaier

Růst německého hospodářství bude v letošním roce pomalejší, než se očekávalo, činit bude 2,6 místo předpokládaných 3,5 procenta, prohlásil německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Zároveň řekl, že v nadcházejícím roce počítá s výraznějším oživením, a to ve výši 4,1 procenta. Doposud ministerstvo hospodářství počítalo pro rok 2022 s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,6 procenta.

„Potýkáme se s výpadky produktů a s narušením dodavatelských řetězců,“ řekl Altmaier o důvodech pomalejšího hospodářského růstu. Za problém označil i nynější rostoucí ceny energií.

V dubnovém hodnocení vláda očekávala pro letošní rok růst hrubého domácího produktu o 3,5 procenta. Ještě v červnu Altmaier v rozhovoru se zahraničními novináři řekl, že pro letošek očekává růst v pásmu 3,4 až 3,7 procenta a v příštím roce okolo čtyř procent.

Nižší odhad růstu, který Altmaier nyní oznámil, není překvapením. Již v polovině měsíce přední německé ekonomické instituty snížily společný výhled růstu. HDP se podle nich letos zvýší o 2,4 procenta místo původně očekávaných 3,7 procenta. Na příští rok naopak čekají rychlejší oživení ve výši 4,8 procenta.

Ekonomika Německa se ve druhém čtvrtletí zvýšila o 1,6 procenta po dvouprocentním poklesu v prvním kvartálu. Data za třetí kvartál budou zveřejněna 29. října.

Pandemie dále působí potíže

Důvodem hospodářských potíží jsou následky dosud neskončené pandemie nemoci covid-19. Altmaier opět ve středu zopakoval, že sice nepočítá s plošnými karanténními uzávěrami, nemůže ale vyloučit další dopady epidemie na hospodářství včetně rostoucí inflace.

Jedním z problémů vyvolaný pandemií je nedostatek čipů. Podle Altmaiera nemohou být aktuálně kvůli tomuto nedostatku zkompletovány stovky tisíc aut. Jedním z tahounů německé ekonomiky je právě automobilový průmysl.