V říjnu znovu klesla důvěra v ekonomiku, může za to i situace v automobilovém průmyslu

Důvěra v českou ekonomiku se snížila čtvrtý měsíc za sebou. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) jsou vůči ekonomice skeptičtí podnikatelé i spotřebitelé – v říjnu důvěra klesla o 0,9 bodu na 95,3 bodu. Firmy negativně hodnotí nepříznivou situaci v automobilovém průmyslu a dlouhodobý nedostatek materiálů. Spotřebitelé se obávají dalšího zdražování.

Podle vedoucího oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiřího Obsta se v pohledu firem na ekonomiku negativně podepisuje vedle situace v automobilovém průmyslu i nedostatek materiálů. Podniky jej vnímají jako zásadní bariéru, která mnohdy vede k útlumu či zastavení výroby, a to se odráží mimo jiné ve výrazně nižším využití výrobních kapacit, doplnil Obst.

Spotřebitelé pak ze všeho nejvíc vnímají současné výrazné zvýšení cenové hladiny, přičemž až polovina z nich očekává v příštích měsících její další růst, uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů. U podnikatelů důvěra v ekonomiku v říjnu meziměsíčně klesla o 0,6 bodu na 94,7 bodu a u spotřebitelů o 2,2 bodu na hodnotu 98,5.

 „V souhrnu zveřejněný říjnový indikátor důvěry naznačuje, že proces silného oživování domácí ekonomiky bude v závěru letošního roku přerušen,“ uvádí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. O tom, zda toto přerušení bude pokračovat i příští rok, podle něj rozhodne ekonomická nabídka a ochota domácností utrácet za zboží a služby. 

Důvody skepse? Je málo materiálu i menší poptávka

Firmy hodnotily svou současnou poptávku hůře než v září a výrazně ubylo těch, kteří očekávají pro příští tři měsíce vyšší tempo výroby. „Podobně jako v minulém čtvrtletí je hlavní bariérou růstu produkce nedostatek materiálu, kterou uvedlo přibližně dvaatřicet procent respondentů,“ uvedli statistici.

Nedostatek materiálu trápí i firmy podnikající ve stavebnictví, jejich důvěra v ekonomiku ale zůstává stejná. Podíl stavařů, kteří hodnotí poptávku po pracích jako nedostatečnou, se téměř nezměnil a stavební podniky ani nečekají v příštích třech měsících výraznější změnu počtu zaměstnanců. Přitom právě nedostatek pracovníků je pro osmatřicet procent firem hlavní bariérou růstu produkce, zhruba sedmnáct procent uvedlo právě nedostatek materiálu či zařízení.

Firmy z odvětví obchodu a služeb byly v říjnu ohledně vývoje ekonomiky proti září optimističtější. Důvěra obchodníků stoupla o 2,3 bodu na 105,9 bodu a důvěra ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru se zvýšila o 2,3 bodu na 97,6. Průzkum ČSÚ mezi podnikateli a spotřebiteli se uskutečnil v době od 1. do 18. října.