Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 7,9 procenta

Hrubý domácí produkt Číny za druhé čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání vzrostl o 7,9 procenta. Analytici nicméně očekávali, že druhá největší ekonomika světa vykáže vzestup o 8,1 procenta, píše agentura Reuters, podle které na tom nesou podíl vyšší ceny surovin i menší aktivita spotřebitelů kvůli epidemii covidu-19. I tak jde o páté růstové čtvrtletí za sebou.

Růst se znatelně zpomalil v porovnání s rekordním meziročním vzestupem z prvního čtvrtletí, kdy čínská ekonomika vykázala 18,3 procenta. Tehdejší čísla se však srovnávala s výsledky z prvního čtvrtletí loňského roku, kdy Čína zaznamenala největší ekonomický pokles za několik desetiletí.

Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika vykázala nárůst o 1,3 procenta, čímž překonala odhady analytiků. Ti podle Reuters odhadovali růst 1,2 procenta.

„Celkově se zdá, že čínská ekonomika je na cestě k oživení,“ konstatoval analytik Čchao-pching Ču ze společnosti JP Morgan. Nejnovější údaje podle něj ukazují, že růst tamní ekonomiky „již dosáhl vrcholu a nyní zpomaluje na svůj dlouhodobý průměr“.

Hospodářské výhled Číny zatemňuje přetrvávající obchodní válka s Washingtonem, připomíná agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden několikrát zopakoval, že si přeje lepší vztahy s Pekingem, ale zatím neřekl, zda zruší zvýšení cel, které zavedl jeho předchůdce Donald Trump.

Ztráta dynamiky

Ačkoli druhá největší světová ekonomika po koronavirové krizi výrazně oživila díky poptávce po čínském exportu a vládní podpoře, údaje zveřejněné v posledních měsících naznačují ztrátu dynamiky. Vyšší ceny surovin, narušené dodavatelské řetězce a kontroly znečištění se negativně odrážejí na průmyslové aktivitě, zatímco malá ohniska šíření koronaviru omezují spotřebitelské výdaje.

Investoři sledují, zda čínská centrální banka přejde k uvolněnější měnové politice. Čínská centrální banka (PBOC) minulý týden oznámila, že sníží požadavek výše minimální hotovosti, kterou musí komerční banky vlastnit jako rezervu.

Čína si ale dává pozor na přílišnou stimulaci ekonomiky. PBOC v prohlášení uvedla, že snížení neznamená změnu její „obezřetné měnové politiky“. I nadále hodlá udržovat stabilitu, zachovat normální měnovou politiku a nezaplavovat ekonomiku stimuly.