Cena bitcoinu je nejníž od konce ledna, spadla pod třicet tisíc dolarů

Cena bitcoinu v úterý pokračuje v poklesu a spadla až pod třicet tisíc amerických dolarů. Je tak nejníže od konce ledna. Od maxima téměř 65 tisíc dolarů, kde se ocitla v dubnu, už cena této nejznámější kryptoměny klesla o více než padesát procent. Ukazují to záznamy na specializovaném webu CoinDesk.

Kolem 14:30 SELČ se cena bitcoinu pohybovala kolem 29 670 amerických dolarů (637 600 korun). Za uplynulých 24 hodin tak vykazovala pokles o 9,2 procenta.

V posledních dnech je cena bitcoinu i dalších kryptoměn pod sílícím tlakem úřadů několika zemí, hlavně čínských. Ty na konci minulého týdne zasáhly proti takzvaným těžařům kryptoměn a centrální banka vyzvala finanční instituce, aby přestaly poskytovat služby související s kryptoměnami.

Poptávka po kryptoměnách je teď slabá, což analytici dávají do souvislosti s obavami z další regulace. „Není zde žádný přímý důkaz, že lidé v Číně by při poklesu ceny nakupovali,“ řekl analytik Matthew Lam z kryptoměnové burzy OKEx.

Bitcoin v polovině dubna vystoupil nad 64 tisíc dolarů, hned v květnu se ale jeho cena snížila zhruba o 35 procent. Jedním z důvodů byl jednak přísnější postoj úřadů v některých zemích, jednak tweety zakladatele automobilky Tesla Elona Muska, který napsal, že jeho podnik přestane brát bitcoiny jako úhradu za svá auta.