Wall Street počítá ztráty způsobené investory z Redditu. Situací se bude zabývat Kongres

Horizont ČT24: Uživatelé Redditu kupují akcie GameStopu (zdroj: ČT24)

Uživatelé sociální sítě Reddit na začátku týdne způsobili zemětřesení na finančních trzích. Velké investiční fondy z Wall Street, které sázely na pokles akcií společnosti GameStop, nyní počítají ztráty v řádu miliard dolarů. Miliony uživatelů redditového fóra WallStreetBets totiž začaly hromadně skupovat cenné papíry firmy GameStop, která se živí prodejem videoher. Zákonodárci nyní plánují jednat o stavu amerického akciového trhu na půdě Kongresu.

Obchody GameStop běžně nepřitahují moc pozornosti. Už před pandemií hráči raději nakupovali videohry po internetu a společnosti po několika hubených letech hrozil bankrot. V minulých dnech nicméně její akcie posílily o stovky procent.

Podle agentury AP ale prudké výkyvy ceny akcií GameStop nemají nic společného se skutečnými vyhlídkami firmy. V posledním roce firma navíc prodělala hodně peněz. Velké investiční fondy proto očekávaly, že akcie firmy brzy zamíří ke dnu – jejich sázky na další pokles dosahovaly rekordních objemů.

Za GameStop se ale postavili drobní investoři ze skupiny WallStreetBets, kteří její akcie začali hromadně skupovat. Výsledkem byl raketový růst titulu z osmnácti na více než 480 dolarů za jediný týden. „Je to obyčejný člověk proti Wall Street. Když jsem do toho vkládal peníze, řekl jsem si: I když cena spadne na nulu a já vše ztratím, jsem rád, že jsem u toho,“ řekl jednatřicetiletý drobný investor Collin McLelland z firmy, která stojí za populární aplikací Robinhood.

Investory z Redditu podpořil Musk

Skupinu svými tweety podpořil i ředitel automobilky Tesla Elon Musk a během několika dní se k ní připojily miliony lidí. Rostoucí cena akcií GameStop nakonec donutila některé hedge fondy kapitulovat. Uzavření pozic oznámil po ztrátě více než tří a půl miliardy dolarů například Melvin Capital. 

Aby mohly brokerské firmy zprostředkovávat obchody, musí mít jako záruku velké množství peněz stranou. Ty jim teď chybí. Například provozovatel populární aplikace Robinhood proto nákupy akcií GameStop ve čtvrtek dočasně zastavil. Kritiku za to sklidil nejen u klientů, ale i zákonodárců. V pátek makléřské společnosti restrikce zmírnily, což vedlo k dalšímu růstu cen akcií, napsala agentura Reuters.

Regulátoři přezkoumají omezování obchodování

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) pozorně sleduje situaci kolem prudkého nárůstu cen akcií GameStopu. Úřad to uvedl v pátečním prohlášení a slíbil, že přezkoumá kroky makléřských společností, které by mohly omezovat obchodování s některými akciemi.  

SEC v prohlášení rovněž uvedla, že bude chránit individuální investory a přezkoumá opatření, jež by mohla „znevýhodňovat investory či nepřiměřeně omezovat jejich schopnost obchodovat s určitými cennými papíry“.

„Podnikneme kroky k ochraně drobných investorů, pokud fakta ukážou nepatřičné či manipulativní obchodní aktivity, které federální zákony zakazují,“ slíbila komise.