Šéf Fedu: Příští měsíce mohou být pro ekonomiku USA obtížné. Nejohroženější jsou malé podniky

Oživení americké ekonomiky v posledních měsících zpomalilo a výhled do budoucna zůstává mimořádně nejistý. Růst počtu pozitivních případů nemoci covid-19 v USA i zahraničí je znepokojující, a příštích několik měsíců by tak mohlo být obtížných, uvedl v úterním projevu před bankovním výborem Senátu šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell. Plné oživení podle něj není pravděpodobné, dokud si lidé nebudou jistí, že je bezpečné se znovu zapojit do široké škály aktivit.

Nadějí pro zlepšení situace je očkovací látka proti covidu-19. Powell upozornil, že zatímco pokrok ve vývoji je velmi pozitivní, zůstávají tu významné problémy ohledně načasování, výroby a distribuce vakcíny, a je tak stále obtížné posoudit dopady tohoto vývoje na ekonomiku.

Powellův projev je zatím nejpodrobnějším popisem toho, jak případný příchod vakcíny může ovlivnit výhled Fedu a vývoj oživení. Dostupnost očkování a jeho vliv na ekonomický vývoj by také mohly změnit názory na to, jak velká má být vládní koronavirová pomoc pro rodiny a podnikatele.

Jak pomoci malým podnikům

Kromě Powella v úterý před výborem vystoupil také americký ministr financí Steven Mnuchin. Ten uvedl, že ekonomika dosáhla pozoruhodného pokroku v obnově ztrát způsobených pandemií a další vládní pomoc by podle něj měla být zaměřena na pracující a malé podniky, kteří mají i nadále problémy. Řekl, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa je stále ochotná schválit cílený balík pomoci, který by dále podpořil ekonomiku.

Powell i Mnuchin se tak shodli, že nejohroženější pandemií zůstávají v USA malé podniky. Mnuchin pak navrhl vyčlenit 300 miliard USD (6,5 bilionu korun) na granty pro podniky v problémech. „Tyto podniky nemohou čekat dva nebo tři měsíce,“ prohlásil a vyzval zákonodárce k použití peněz z dalších programů Fedu na podporu těchto firem, napsaly agentury AP a Reuters.