IKEA začne vykupovat svůj nábytek a znovu jej prodávat

Společnost IKEA začne od zákazníků vykupovat nábytek své značky, který se jim okouká nebo znelíbí. Vykoupené kusy, za něž podle míry opotřebování poskytne voucher v hodnotě až půlky původní ceny, zase prodá. V České republice služba funguje od roku 2017. Výkup nábytku a jeho nové využití je součástí plánu firmy, která chce být do roku 2030 klimaticky neutrální a využívat přitom oběhovou ekonomiku, uvedl největší maloobchodní prodejce nábytku na světě.

„Česko bylo jednou z prvních zemí na světě, kde IKEA možnost odkupu použitého nábytku zavedla, a to už v roce 2017 prostřednictvím služby Druhý život nábytku. Od té doby služba funguje ve všech obchodních domech IKEA v Česku. Nyní se služba rozšiřuje i do dalších zemí, kde firma působí,“ sdělil mluvčí společnosti IKEA v České republice Petr Šašek.

Za nábytek bez poškození dostanou zákazníci zpět polovinu původní ceny, za ten s menšími škrábanci 40 procent a za opotřebované kusy 30 procent. Ocenění se však stanovuje individuálně, kus od kusu. Komplikací může být, že nábytek musí do obchodu dodat složený. Společnost bude iniciativu propagovat od 24. listopadu do 3. prosince.

IKEA uvedla, že vouchery nebudou časově omezené, a lidé si tak nábytek budou moci koupit tehdy, když ho opravdu budou potřebovat.

Ještě letos IKEA otevře první sekci s použitým nábytkem, a to ve svém obchodním domě na západě Stockholmu. Do roku 2021 chce mít společnost podobné úseky, kde půjde prodat starý nábytek a koupit opravený či upravený, ve všech svých obchodech.

Kusy, které se neprodají, IKEA recykluje, anebo je daruje charitě.