Cestovní ruch v tuzemském pohraničí skomírá. Cizinci nejezdí sem, Češi ven

Události v regionech: Propad tržeb podnikatelů v pohraničí (zdroj: ČT24)

Rakušané a Němci už do českého pohraničí téměř nejezdí. Tržby podnikatelů zde od konce září výrazně klesly, někde až o 70 procent. Na Českokrumlovsku cizinci zrušili pobyty kvůli obavám z koronaviru. Češi zatím váhají s rezervacemi. Hotely a restaurace jsou tak téměř prázdné.

Jihočeské městečko Vyšší Brod leží jen šest kilometrů od hranic s Rakouskem. Na turistech je závislý i místní hotel. Ještě před měsícem byl plný Rakušanů, v říjnu ale zůstali doma. „Měli jsme velký propad ve srovnání s uplynulým rokem, v některých týdnech až o 50 procent,“ řekl majitel zdejšího hotelu Šumava Jiří Franc. Něco takového za 25 let podnikání nezažil.

Pečlivě zde dodržují všechna hygienická doporučení. Jenže Rakušany teď výlety do Česka nelákají. Ve všední dny je tu pár lidí, o víkendech je to lepší. „Říkají: ,Ještě jsme k vám chtěli přijet na šumavský řízek, trošku si odpočinout, protože nevíme, jak to bude. Co když zase zavřou hranice,‘“ nastínil Franc.

Rezervace váznou, hoteliéři nabízejí záruky

Nezvykle prázdná je i vyšebrodská cukrárna. Klid je také u Lipenské přehrady. Resort s 92 apartmány pro 500 lidí vypadá opuštěně. „Zářijová obsazenost byla celkem dobrá, ale v říjnu zaznamenáváme pokles padesát procent, ta obsazenost je už velmi nízká,“ podotkl jednatel Lipno Lake Resort Luboš Krejza. 

Přitom tady každý apartmán má vlastní vstup, hosté se tak nemusí potkat. Přesto lidé váhají. „Bojí se rezervovat dopředu, neví, zda se dostanou do karantény, neví, zda nepřijdou o své vynaložené finanční prostředky,“ doplnil Krejza.

Volná místa jsou i u silvestrovských pobytů, které loni touto dobou byly stoprocentně obsazeny. Češi se v nejisté době bojí o zálohy za pobyt. Resort proto upravil podmínky. „V okamžiku, když onemocní covidem nebo budou v karanténě kvůli covidu, tak společně přesuneme rezervaci na jiný termín,“ vysvětlil Krejza. Když se nedohodnou, vrátí lidem všechny peníze. A podobně uvažuji další hoteliéři. Zlevňovat zatím nebudou. 

Jednodenní výlety ještě ano, delší už ne

Strach lidí z cestování, spojený s onemocněním covid-19, komplikuje život podnikatelům také v dalších pohraničních oblastech. Poblíž Německa a Polska, ale také na druhé straně hranic.

V horské boudě Krmelec u Kraví hory v krkonošské Malé Úpě – kousek od česko-polské hranice – tvořili Poláci i více než třetinu hostů. „Poslední měsíc nebo tři týdny je opravdu výrazný úbytek, až tu nejsou skoro žádní turisté,“ přiblížil majitel boudy Karel Chotek.

Také pivovar s ubytováním Trautenberk v Malé Úpě hlásí úbytek polských nocležníků. Jednodenních výletů Poláků za místním pivem však zatím neubylo. „Přijedou, občerství se v naší restauraci, udělají si jednodenní výlet a následně odjíždí zpět do Polska,“ vysvětlil sládek pivovaru Vojtěch Kaprálek. 

Do ciziny přijíždí i méně návštěvníků z Česka

Na polské straně Krkonoš naopak ubylo návštěvníků z Česka. Například v případě bývalých uranových dolů v Kowarech bývalo turistů z Čech až dvacet procent. Dnes je to minimum, podle odhadů tak jedno procento. Příjíždějí jen Poláci.

Podobná situace je i na hranicích s Německem v Petrovicích. Úbytek klientů je tady v řádu desítek procent. „Je to posledních asi deset dní zpátky, co přestali skoro úplně jezdit. Je to špatné, protože nevyděláme ani my, ani naši šéfové,“ podotkl číšník Petr Beneš. Málo zahraničních návštěvníků ve městě potvrzuje i majitel místního obchodu Van Huynh Cao.

Na vině je epidemická situace v České republice. Němci se proto bojí jezdit do Čech. Letošní rok tak provozovatelům obchodů a služeb zachránila letní sezona. „Léto bylo lepší, až teď posledních čtrnáct dní je to hodně slabé,“ řekla kadeřnice Tereza Němečková. 

Provozovatelé se pak shodnou, že pokud situace bude trvat déle než jen několik týdnů, může to pro ně znamenat i existenční problémy.