Restaurace by měly více dbát na opatření proti nákaze, říká expert

Stravovací zařízení by měla více dbát na dodržování opatření proti šíření koronaviru, aby vláda nerozhodla o jejich opětovném uzavření. Obavy ze zpřísnění opatření vyvolalo i jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví, uvedl Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy. Smysl by podle něj dávalo snížení kapacity restaurací, dodržování bezpečnostních odstupů a nabádání lidí k používání dezinfekce. Podniky by se měly znovu více zaměřit na přípravu občerstvení s sebou, uvedl.

Většina provozovatelů nemá podle Třeslína další rezervy, úplné uzavření by tak už nemusely přežít. Alespoň částečně snížit náklady se však podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) podařilo dvěma třetinám restauratérů. Důležité je, nastavit takové restrikce, za kterých bude další provoz možný.

V zahraničí podle Třeslína panují striktnější pravidla a důrazně se dbá na jejich dodržování. „Musíme si uvědomit, že Praha je nyní Milán na jaře. Dodržování opatření je zásadní,“ řekl.

Nový ministr zdravotnictví je epidemiolog a z jeho předchozího působení a výroků se dá podle Třeslína očekávat, že může požadovat snížení počtu nakažených i za cenu uzavření restaurací. V úterý už Prymula řekl, že vláda v následujících dnech dále omezí otevírací dobu restaurací. Zavírat by měly ve 22:00 místo nynější půlnoci.

Zavření v 22:00 je problém hlavně pro bary

Podle Třeslína by otevření do 22:00 nemělo restaurace zásadně omezit, Češi jsou podle něj zvyklí chodit na jídlo dříve. Připustil, že je to samozřejmě problém pro bary. Situace je podle něj složitá a je těžké najít ideální řešení pro všechny.

Solidarita, která panovala při první vlně pandemie na jaře, se podle Třeslína nyní pravděpodobně opakovat nebude. Například majitelé, kteří snižovali nebo odpouštěli nájem, už si to v tuto chvíli nemohou dovolit, řekl dále.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou restaurace v Praze zhruba na polovině tržeb. Podniky zaměřené na obědová menu mají nižší příjmy kvůli rozšířené práci z domova, dalším zařízením chybějí turisté. Například Německo zařadilo Prahu a Středočeský kraj mezi riziková místa a zřejmě chystá zpřísnění.

Podle průzkumu AMPS třetina restauratérů zvažuje ukončení činnosti. Obavy o své podnikání má 81 procent provozovatelů stravovacích provozů.