Tržby v maloobchodě v červenci vzrostly téměř o dvě procenta

Tržby obchodníků v Česku očištěné o kalendářní vlivy se v červenci meziročně zvýšily o 1,9 procenta. Meziměsíčně vzrostly o 1,8 procenta. Rostly hlavně prodeje nepotravinářského zboží. Naopak v prodeji motorových vozidel přetrval meziroční pokles. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Dynamika tržeb tak předčila očekávání analytiků, kteří předpokládali meziroční stagnaci, další obnova poptávky bude ale s ohledem na vývoj mezd a nezaměstnanosti podle nich spíše pozvolná.

Bez sezonního očištění vzrostly v červenci tržby obchodníků o tři procenta ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. „Nejvyšší růst si dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu, avšak tempa růstu se mírně snižují a zákazníci se postupně vracejí do kamenných obchodů,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Prodeje z e-shopů a zásilkových obchodů vzrostly meziročně o 20,9 procenta. 

Růst tržeb v červenci zaznamenal zejména sortiment nepotravinářského zboží. „Například prodejnám s výrobky pro kulturu a sport vzrostly tržby o více než deset procent,“ sdělila Boušková.

O desetinu více než loni utržili prodejci počítačů a komunikačních zařízení. Tržby za výrobky pro domácnost stouply o 7,3 procenta. Za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické výrobky zákazníci utratili meziročně o 2,8 procenta více. Naopak specializované prodejny s potravinami zaznamenaly podle statistiků pokles tržeb o 6,7 procenta.

„Koronavirus výrazně snížil poptávku po nákupu formálních oděvů, protože vedl k častějšímu využívání práce na home office. Oděvním společnostem rovněž škodí propad cestovního ruchu, protože turisté tvoří důležitou část poptávky. Mnohé oděvní společnosti proto hlásí obří propady zisků, které mohou vyústit v existenční problémy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Vývoj maloobchodních tržeb (očištěno o kalendářní vlivy, v % meziročně)
Zdroj: ING Bank/ČSÚ

V červenci se nadále nedařilo také prodejcům aut. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly oproti loňskému červenci nižší o 10,5 procenta. Tržby za opravy se snížily o 6,2 procenta, za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, byly nižší o 11,6 procenta.

V červnu tržby v maloobchodě podle revidovaných údajů klesly meziročně o 1,4 procenta.

Dynamika tržeb příjemně analytiky překvapila

Dynamika červencových tržeb předčila očekávání analytiků, kteří předpokládali meziroční stagnaci. „Od začátku roku do konce července tržby ve srovnání s předchozím rokem jen nepatrně klesly a příznivější hodnoty posledních měsíců naznačují, že by se maloobchodní tržby v letošním roce mohly vyhnout meziročnímu poklesu,“ konstatuje hlavní analytik ING Bank Jakub Seidler.

Dodává, že v případě prodejů aut sice pokračoval meziroční pokles tržeb ve výši 10,5 procenta meziročně, kdy trh očekával propad o osm procent, ale i tak jde obecně o zlepšení ve srovnání s předešlými měsíci, kdy tržby klesaly v rozmezí 35–45 procent.

„Nicméně v srpnu se dynamika opět zhorší. To naznačily nové srpnové registrace, které meziročně prohloubily svůj pokles z červencových devíti procent na 34 procent. Přitom v červnu se zdálo, že se prodeje aut začínají postupně zlepšovat, poslední dva měsíce však tento trend nepotvrdily,“ uvedl Seidler.

Nové registrace automobilů
Zdroj: ING Bank/Svaz dovozců automobilů

V červenci byl mezi lidmi podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky patrný nárůst optimismu, který se projevil na jejich ochotě utrácet. „V Komerční bance jsme počítali s nárůstem o 0,1 procenta,“ řekl. 

Český statistický úřad (ČSÚ) spolu s údaji za maloobchod zveřejnil také výsledky za ubytování a stravování. Podle analytiků se potvrdilo, že česká klientela nedokázala nahradit zahraniční turisty. Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka tržby hotelů a penzionů v červenci meziročně klesly o 49,4 procenta. V případě restaurací je podle něj situace méně dramatická, když tržby klesly o 12,2 procenta. Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour upozornil, že restauratéry postihuje rozšíření práce z domova, což se negativně projevuje v tržbách za obědy.

Další obnova poptávky bude s ohledem na vývoj mezd a nezaměstnanosti podle analytiků spíše pozvolná. Podle nich by se za celý rok maloobchod mohl propadnout až o tři procenta, někteří z nich však předpovídají stagnaci, nebo dokonce mírný růst. Přesto předpokládají nejslabší výsledek za mnoho let.

„Pro letošní rok počítáme s reálným růstem tržeb obchodníků, bez motoristického segmentu, o necelé jedno procento. Půjde zřejmě o nejslabší výsledek od roku 2012,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle Brožky se spotřebitelská důvěra sice v červenci zvyšovala, ale v srpnu opět klesla. „Nikdo nemá jistotu, co se bude dít v případě zhoršení epidemiologické situace. Jak různá hygienická opatření zasáhnou běžný život,“ řekl. Za celý rok tak předpokládá pokles maloobchodních tržeb o tři procenta. 

„Za celý letošní rok konsenzus trhu předpokládá propad maloobchodních tržeb bez automobilů o dvě procenta. Poslední hodnoty však naznačují, že by vývoj mohl být příznivější a tržby by mohly spíše stagnovat, případně i mírně růst. V minulém roce rostly o 4,8 procenta,“ dodal Seidler.