Nálada spotřebitelů v Německu se zhoršila. Snížení DPH nezabralo tolik, jak se čekalo

Nálada německých spotřebitelů se na konci léta zhoršila, vyplývá z průzkumu, který v pátek zveřejnil institut GfK. Přispělo k tomu hlavně očekávání slabších příjmů. Index nálady spotřebitelů za měsíc září se podle institutu snížil na minus 1,8 bodu z předchozích minus 0,2 bodu. Na Slovensku se pak ekonomická nálada druhý měsíc po sobě zlepšila.

Pokles indexu v Německu tak vyvolává obavy, zda jsou výdaje domácností v největší evropské ekonomice dostatečně silné na to, aby se hospodářství mohlo dál zotavovat z koronavirového šoku. Index nálady německých spotřebitelů, založený na vzorku zhruba dvou tisíc lidí, se přitom v předchozích třech měsících zvyšoval. 

Analytik GfK Rolf Bürkl v souvislosti s poklesem indexu poukázal na růst počtu případů nákazy novým koronavirem a na obavy z dalšího kola karanténních opatření, které vyvolávají nejistotu a snižují náladu.

„Snížení DPH, které vešlo v platnost 1. července, podněcuje ke spotřebě, ale nyní nepřináší žádné silnější impulsy,“ konstatoval Bürkl.

Berlín se rozhodl snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na půl roku. Základní sazba klesla z 19 na 16 procent, snížená ze sedmi na pět procent. Záměrem vlády bylo povzbudit hospodářství zasažené dopady koronavirové krize vyšší spotřebou. Snížením obou sazeb DPH klesnou podle ministerstva financí letos příjmy z daní o 20 miliard eur (asi 525 miliard korun).

Třebaže se očekává, že příjmy spotřebitelů klesnou, už čtvrtý měsíc za sebou se zlepšilo očekávání ohledně stavu celkové ekonomiky země.

Optimismus je stále velmi vratký

Spotřebitelé stále čekají, že se z toho německá ekonomika dokáže dostat, podotkl Bürkl. Varoval ale, že optimismus může vyprchat, pokud se nepodaří zastavit nárůst počtu nových případů nákazy, a úřady tak budou nuceny zavádět přísná opatření.

Ve druhém čtvrtletí německá ekonomika oproti předchozím třem měsícům klesla o rekordních 9,7 procenta. Berlín odhaduje, že i přes hospodářské oživení ve druhé části roku zaznamená ekonomika za celý rok nejhorší recesi v poválečné době. Naposledy uvedl, že na letošek počítá s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 6,3 procenta.

Nálada na Slovensku se zlepšuje

Ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v srpnu druhý měsíc po sobě zlepšila, nadále však zaostává za loňskem i za obdobím do letošního března. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil slovenský statistický úřad.

Tříměsíční klouzavý průměr souhrnného indexu ekonomické nálady na Slovensku po úpravě o sezonní vlivy v srpnu vzrostl o devět bodů na 83,5 bodu. Jeho stávající hodnota zaostala za dlouhodobým průměrem o 19,8 bodu a za výsledkem z loňska o 13,1 bodu.

V meziměsíčním srovnání se pak nálada zlepšila ve všech sledovaných sektorech kromě stavebnictví. Oproti loňsku byl ukazatel lepší pouze v průmyslu.

Na novodobém minimu byla ekonomická nálada na Slovensku letos v červnu, kdy zmíněný ukazatel klesl na 64,8 bodu. V únoru, tedy měsíc před potvrzením prvního případu koronaviru v zemi, byl na 98 bodech. Následná karanténní opatření, z nichž většinu Bratislava mezitím zrušila, ovlivnila i činnost řady podnikatelů.