Průměrná sazba hypoték v červnu klesla na 2,21 procenta, zájem o ně roste

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 2,21 procenta z květnových 2,3 procenta. Zájem o hypotéky byl nejvyšší od listopadu 2018, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Nyní ale klesá třetí měsíc v řadě. Takto nízko byla naposledy na přelomu roku 2017 a 2018.

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů vzrostl v červnu oproti květnu téměř o 4,5 miliardy korun a přiblížil se 21 miliardám korun. Bankám se podařilo poskytnout hypotéky za více než dvacet miliard korun naposledy v září a říjnu 2018.

„Pád průměrné úrokové sazby dále pokračuje a v červnu se prozatím zastavil na hodnotě 2,21 procenta. Stejně tak pokračuje i trend stoupajícího průměrného poskytnutého úvěru, který činil 2 748 954 korun,“ uvedl analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Oproti loňskému červnu, kdy průměrná úroková sazba dosahovala 2,76 procenta, klesla o 0,55 procentního bodu, připomněl analytik BH Securities Štěpán Křeček. Vzhledem k nastavení základní úrokové sazby v ekonomice lze podle něj v následujících měsících očekávat, že se budou hypoteční sazby dál snižovat.

„Průměrná úroková sazba na hypotékách by mohla začínat jedničkou. To by výrazně pomohlo při sjednávání nových hypoték i refinancování stávajících,“ poznamenal.

Průměrná úroková sazba hypoték (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Další snižování sazeb očekává i hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Kdo nemovitost opravdu nutně nepotřebuje hned teď, měl by s jejím pořízením vyčkat. A s hypotékou také. Za rok touto dobou budou jak nemovitosti, tak hypotéky citelně levnější než dnes. Člověk tak ušetří třeba statisíce za samotnou nemovitost a třeba i tisíce na měsíční splátce hypotéky,“ míní.

Poprvé od loňského září tak bylo už od začátku letošního června možné podle něj hovořit o opravdu plošném zlevňování hypoték. Dodává, že u pětiletých fixací třicetiletých hypoték nabízí teď nejnižší sazbu mBank, a to 1,69 procenta, UniCredit Bank je pak jen nepatrně dražší, se sazbou 1,79 procenta. „Pod dvěma procenty při této fixaci nabízejí své hypotéky ještě také Fio banka, Oberbank a Komerční banka,“ upřesnil.

A zlevňování hypoték umožňuje také uvolňování doporučení pro jejich poskytování Českou národní bankou. „Tuzemská centrální banka se k němu letos v prvním pololetí opakovaně uchýlila také právě v důsledku koronavirové krize,“ doplnil.

Pokles úrokové sazby o devět bodů potvrzuje, že se banky naplno soustředí na získávání nových klientů i v době krize a daří se jim to, řekl hypoteční specialista realitní společnosti Bidli Daniel Horňák. Od vypuknutí krize lidé podle něj tráví více času doma, mají čas se věnovat svým plánům a i přes stále rostoucí ceny nemovitostí pořizují ve velkém vlastní bydlení.

„Hypoteční trh je jako na houpačce. Silný duben, ochlazení v květnu a v červnu objem přes dvacet miliard. Pandemie způsobila pouze dočasný výkyv, nyní se vše vrací do normálních kolejí. Banky jsou ochotny hypotéky poskytovat i přes negativní zprávy ohledně zvýšeného rizika a stále roste průměrná hypotéka,“ doplnil ředitel hypoték Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Roste refinancování hypoték

Ceny nemovitostí tedy podle něj proti všem předpokladům evidentně dále rostou. Tím, jak dlouhodobě klesají úrokové sazby, se na trhu více rozmáhá refinancování hypoték, dodal.

Za prvních šest měsíců banky poskytly hypotéky za 109,5 miliardy korun a oproti loňskému prvnímu pololetí si polepšily o 26 miliard. Na rekordní první polovinu roku 2017, kdy banky poskytly hypotéky za 118,5 miliardy korun, ztrácí devět miliard korun.

S počtem poskytnutých 7621 hypoték byl červen pro banky nejúspěšnějším měsícem od listopadu 2018, kdy poskytly 8617 hypoték. V prvním pololetí poskytly banky 41 545 hypoték, o 4671 hypoték více než za stejné období loňského roku.

„Pokud by si banky udržely tempo, mohly by se objemy poskytnutých hypoték opět vrátit nad hranici dvě stě miliard korun, kde se držely v letech 2016 až 2018. Zatím se zdá, že koronavirová krize hypoteční trh příliš nezasáhla. Stále ale ještě hrozí, že by mohla přijít další vlna koronaviru. Na prognózy je tak ještě příliš brzy,“ upozornil Sýkora.

Po České spořitelně, skupině ČSOB a Komerční bance zlevnila hypotéky i většina ostatních bank. Některé banky snížily úrokové sazby hypoték již po několikáté během krátké doby. Během léta by sice hypotéky mohly dál nepatrně zlevňovat, konec doby odkladu splátek by ale mohl přinést i růst úrokových sazeb, pokud by stoupl počet nesplacených úvěrů.

Devadesátka ČT24: Zájem o hypotéky roste (zdroj: ČT24)

Zlevňování může ještě nějaký čas pokračovat

„Z hlediska hypotečního trhu bude letošní rok překvapivě silný,“ řekl v pořadu Devadesátka ČT24 hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. Uvedl, že Češi milují vlastní bydlení a zájem o hypotéky stále trvá i  v dnešní obtížné ekonomické situaci.

Nevyloučil možnost, že hypotéky budou dál po nějaký čas zlevňovat,  ale nevidí už velký prostor pro zlevnění. Upozornil, že některé banky už nabízejí hypotéky pod dvěma procenty, mezi bankami však nejsou velké rozdíly, „Největší rozdíl mezi nimi je půl procenta,“ dodal s tím, že také záleží na době fixace. 

Výhodou bank v Česku působících je pak podle Staňury to, že mají nadstandardní kapitálovou sílu, jsou „šampiony v Evropě.“ Rády si také navzájem přetahují klienty, zvláště ty, kteří už nějaký čas spolehlivě splácejí. 

Rozdané karty ovlivní také vývoj ekonomiky

Šéfredaktor serveru Poradci-sobě.cz Petr Zámečník se domnívá, že další vývoj nemovitostního trhu určí vývoj ekonomiky a zejména nezaměstnanosti. Varoval před tím, že až vyprší odklad splátek úvěrů a hypoték koncem října, mohou se někteří klienti dostat do potíží se splácením. To by pak mohlo vést k tomu, že banky budou muset zvýšit rizikové přirážky. A to by pak v budoucnu mohlo vést ke zdražení hypoték. 

Investiční analytik Broker Consulting Martin Novák uvedl v Devadesátce ČT24, že úrokové sazby jsou nyní příznivé, podobně jako před pěti lety, ale zájemce o vlastní bydlení by měl přihlédnout také k délce závazku (až 30 let) i k možnému vývoji ekonomiky. Je tak podle něho vhodné si položit otázky „Budu schopen splácet?“ či „Jak dlouho vydržím bez příjmů?“. Upozornil rovněž, že ne vždy je nejnižší sazba také nejvýhodnější z hlediska celkových nákladů spojených s hypotékou.