Americký akciový index Nasdaq Composite se poprvé dostal nad 10 tisíc bodů

Americký akciový index Nasdaq Composite, který zahrnuje řadu významných technologických podniků, v úterý poprvé v historii překonal hranici 10 tisíc bodů. K jeho růstu přispěly například akcie společností Amazon a Apple.

Index se během úterního obchodování vyšplhal až na 10 002,50 bodu, později však o část zisků přišel. Nakonec vzrostl o 0,29 procenta a uzavíral na 9953,75 bodu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,09 procenta a uzavřel na 27 272,30 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,78 procenta na 3207,18 bodu.

Index Nasdaq Composite si od začátku letošního roku připisuje téměř 11 procent. Investoři podle serveru CNN nakupují akcie technologických společností jako Facebook, Apple, Amazon či Netflix v naději, že tyto firmy budou vykazovat silný růst zisků i tržeb navzdory negativním dopadům koronavirové krize na širší ekonomiku.

Akcie technologického gigantu Apple a internetového obchodu Amazon se během úterního obchodování vyšplhaly na nová rekordní maxima. Výrazně posilovaly rovněž akcie provozovatele internetové sociální sítě Facebook a provozovatele placené internetové televize Netflix.