Nezaměstnanost v dubnu stoupla. Hlavní přelom však Maláčová očekává až koncem května

Nezaměstnanost v Česku se v dubnu zvedla z březnových tří na 3,4 procenta. Přibylo 52 995 nových uchazečů o práci. Celkem úřady práce evidovaly 254 040 nezaměstnaných, tedy zhruba o 28 400 více než před měsícem, řekla na tiskové konferenci ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Ministryně informovala, že některé firmy v Česku už ohlásily hromadné propuštění. Například Sokolovská uhelná se chystá podle ní propustit v druhé polovině roku až tisíc zaměstnanců a podobný plán je i ve společnosti AGC. 

Z šetření Hospodářské komory, které proběhlo mezi jejími 796 členy mezi 21. až 23. dubnem pak vyplynulo, že více než polovina českých firem zatím nepropouštěla ani nyní propouštět neplánuje. Ve stavebnictví je takových podniků 71 procent, v restauračních službách ale jen 28 procent.

Firmy by mohly dostat příspěvky na mzdy do několika dnů, řekla ke kurzarbeitu Maláčová.
Dvě třetiny z firem, které propouštěly nebo budou propouštět zaměstnance, propustí až pětinu svých zaměstnanců.

Mezi velkými firmami s více než 250 zaměstnanci, které propouštění řeší, je jich 84 procent. Více než polovinu zaměstnanců propustilo či propustí 11 procent firem. Jde ale o mikro a malé firmy a spíše výjimečně firmy střední velikosti.

Čísla jsou stále velmi slušná. Nicméně to neznamená, že se můžeme předčasně radovat… Příští týdny ukážou, do jaké míry může počet nezaměstnaných narůst. Největší přelom očekáváme na konci měsíce května a na začátku června.
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věcí

Předseda odborové centrály ČMKOS Josef Středula očekává, že se hlavní dopady současné situace projeví v letních měsících. 

Ministerstvo práce v podkladech ke kurzarbeitovému programu Antivirus uvedlo, že očekává případné zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Ekonomické dopady budou podle resortu záviset na tom, kolik lidí skutečně bude bez práce a na jak dlouho.

Při půlročním navýšení nezaměstnanosti o pět procentních bodů by státní rozpočet na daních, odvodech a vyplacených podporách přišel o 44 miliard korun, spočítalo ministerstvo.