Ropa dál strmě padá. Trhy se bojí, že poptávka po skončení pandemie bude růst pomalu

Ropa na světových trzích obnovila prudký pokles, červnový kontrakt na americký typ West Texas Intermediate (WTI) odepisuje kolem 20 procent a drží se jen těsně nad deseti dolary za barel. Vliv má i nadále nedostatek skladovacích kapacit, nově se ale podle analytiků přidávají obavy, že poptávka po ropě se po skončení pandemie způsobené koronavirem bude zvyšovat jen pomalu.

Krátce před 11:00 SELČ ropa WTI s dodáním v červnu odepisovala 20,1 procenta a prodávala se za 10,21 USD za barel. Už v pondělí přitom klesla zhruba o 25 procent. Severomořská ropa Brent, která je klíčovým měřítkem pro stanovování cen ropy ve světě, ve stejnou dobu ztrácela 4,5 procenta na 18,97 USD.

Za takto výrazným poklesem stojí podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera především technické faktory. „Nejvýznamnější hráč na trhu s termínovými kontrakty s ropou, Fond United Oil State Fund (USO), se zbavuje kontraktů s červnovým dodáním. Zároveň je nahrazuje kontrakty s dodáním v červenci a v srpnu. Jde o běžný proces zvaný rollování futures. Fond typu USO totiž nikdy ropu fyzicky nepřebírá,“ vysvětluje.

Prodeje červnového kontraktu však probíhají s určitým předstihem. „USO chce zamezit hrozbě propadu cen krátkých kontraktů do záporného teritoria. V případě delších kontraktů se záporné ceny nejeví jako reálné. Očekává se totiž, že v následujících měsících přistoupí američtí těžaři k omezení produkce. Ropy tak bude méně a proto zdraží. Zároveň se vyřeší problémy s nedostatkovou skladovací kapacitou,“ dodává Pfeiler.

USO držel až čtvrtinu veškerých kontraktů s dodáním v červnu. „Nelze se tedy divit, že akce tohoto fondu mají na pohyb cen suroviny tak významný vliv,“ doplnil Pfeiler.

Zásoby se v USA skladují zejména v překladišti Cushing v Oklahomě, což je zároveň odběrné místo pro dodání ropy WTI obchodované na burze NYMEX. Sklady v Cushingu byly podle analytiků v polovině dubna ze 70 procent plné a veškeré volné prostory jsou už pronajaté.

„Pozornost se bude tento týden zaměřovat na vývoj zásob, hlavně na jejich růst v Cushingu,“ řekl podle agentury Reuters šéf obchodů s komoditami ve společnosti ING Warren Patterson. „Pokud uvidíme podobně silný růst zásob jako v minulých týdnech, plné kapacity v Cushingu pravděpodobně dosáhneme v první polovině května. To by mělo vliv na pokles cen ropy i nadále,“ dodal.