Cena ropy Brent se ocitla nejníže od roku 1999, ale pak začala výrazně růst

Ceny ropy smazaly počáteční ztráty, kdy cena ropy Brent klesla až pod 16 dolarů za barel, nejníže od června 1999, a výrazně rostou. Obrat způsobily vyhlídky na další snížení těžby hlavními producenty a údaje o zásobách v USA. Pomohlo to i k růstu amerických akcií. Ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak ve středu prohlásil, že poptávka po ropě je již na svém dnu.

Kolem 18:10 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o 7,2 procenta na 20,73 dolaru za barel. Ráno sestoupila až na 15,98 dolarů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu stoupla o 26,6 procenta na 14,65 dolaru za barel.

Obchodníky ve středu povzbudila také zpráva o stavu zásob pohonných hmot v USA, které rostly méně, než se analytici obávali. Podle amerického státního úřadu pro energetické informace EIA se zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu zvýšily o 15 milionů barelů, v souladu s očekáváním analytiků. Zásoby benzinu se však zvýšily jen o jeden milion barelů.

Americké akciové indexy uzavřely den růstem. Dow Jones stoupl o 1,99 procenta, S&P 500 pak o 2,29 % a Nasdaq o 2,81 procenta.

Trh bude nestabilní až do 1. května, soudí ruský ministr

Celosvětová poptávka po ropě, která se kvůli pandemii koronaviru snížila až o třetinu, je již na svém dnu. Trh však zůstane nestabilní až do 1. května, kdy vstoupí v platnost dohoda o snížení těžby mezi ropným kartelem OPEC a dalšími předními světovými těžaři v čele s Ruskem. Uvedl to ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak.

„Dnes jsme pravděpodobně v nejaktivnějším stadiu poklesu světové poptávky po ropě. Podle různých odhadů pokles dosáhl v tuto chvíli zhruba 20 až 30 milionů barelů denně,“ řekl Novak při videokonferenci se zákonodárci. „Tento okamžik je nejhlubším (propadem) a nebude trvalý. Doufáme, že až budou zrušena omezující opatření (související s koronavirem), poptávka poroste, což stabilizuje ropné trhy,“ dodal.

Pokles cen, nabídka převažuje nad poptávkou

Kolem 8:30 SELČ přiitom vykazovala cena Brentu pokles o 11,4 procenta na 17,12 dolaru za barel. Předtím sestoupila až na 15,98 dolaru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela asi 4,5 procenta na 11,05 dolaru za barel.

„Přestože v případě Brentu nehrozí až tak bezprostřední problémy se skladovací kapacitou, sráží surovinu dolů přetrvávající převis nabídky nad poptávkou,“ konstatoval analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Ceny ropy už od začátku letošního roku klesly zhruba o 80 procent. Světová ekonomika letos podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) kvůli pandemii způsobené koronavirem směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Celosvětová poptávka po pohonných hmotách se v důsledku šíření koronaviru podle analytiků propadla asi o třicet procent. Energetické firmy ve Spojených státech, které jsou největším producentem ropy na světě, se potýkají s nedostatkem kapacit pro skladování ropy.

Americký ropný institut API v úterý oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 13,2 milionu na 500 milionů barelů. Ve středu by měl zveřejnit oficiální údaje o vývoji zásob v USA vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

„Americký prezident Donald Trump se během včerejška snažil těžaře uklidňovat a nabídl přístup ke strategickým rezervám. Podle slov amerického prezidenta by zde bylo možné uložit až 75 milionů barelů ropy. Zatím však jde pouze o nápad. Jeho případná implementace zůstává nejistá,“ říká Pfeiler.

U americké lehké ropy WTI v případě nyní aktuálního červnového kontraktu nastal během úterý výrazný cenový sestup, stejně jako v pondělí, a aktuálně se obchoduje pod úrovní 11 dolarů za barel. „Investoři se obávají, že by se v půlce května mohla cena kontraktu opět překlopit do záporného teritoria, jako se stalo v pondělí, proto se během úterního dne kontraktu zbavovali,“ vysvětluje Pfeiler.

United States Oil Fund (USO), přes který se realizuje velká část investic s ropou WTI, v uplynulých dnech prodal více než 90 milionů barelů ropy s dodáním v červnu. Zároveň však nakoupil kontrakty na 50 milionů barelů WTI s dodáním v červenci.