Stát přidá peníze nemocnicím. Rezervy zdravotních pojišťoven zhubnou

Události: Odhad finančních ztrát ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Pandemie bude mít zásadní dopad na financování českého zdravotnictví. Ministerstvo odhaduje, že letos se systém propadne až do deficitu 40 miliard korun. Důvodem jsou vyšší náklady na péči i nastupující ekonomická recese. Letos by ještě mohly rekordní výpadek pokrýt rezervy pojišťoven. V příštím roce ale hrozí bez pomoci státu problémy.

Největší česká nemocnice v pražském Motole ročně hospodaří s 11 miliardami. Stejně jako další zařízení i ona musela kvůli koronaviru zrušit plánované výkony. Zatím zde počítají s tím, že  pokud bude koronavirová krize trvat čtvrt roku, propadnou se příjmy o miliardu korun.

„Osobně se domnívám, že už je to zralé na to, aby se změnila úhradová vyhláška, protože jinak nemají nemocnice šanci přežít,“ řekl ředitel zařízení Miloslav Ludvík.

Podobně mluví i další šéfové velkých nemocnic.

Vojtěch: Peněz bude pro nemocnice víc

„Omezujeme plánovanou péči, která tvoří obrovskou část našich příjmů, a nakupujeme ochranné pomůcky, které teď stojí dvacetinásobek normální hodnoty,“ poznamenal ředitel VFN v Praze David Felt. Ředitel FN U svaté Anny Vlastimil Vajdák pak soudí, že může dojít k propadu v řádech stovek milionů ročně.

FN Brno si bude muset vzít komerční překlenovací úvěr, aby mohla zachovat současný provoz, uvedl její ředitel Jaroslav Štěrba. Každý den na koronovaru nemocnice tratí 6,5 milionu korun. Chybí jí platby kvůli omezeným standardním výkonům a vznikají jí nové náklady v souvislosti s pandemií.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek šéfům nemocnic slíbil, že dostanou víc peněz. „Pojišťovny se zavázaly, že pokud to bude třeba, tak navýší ty takzvané zálohy, protože ony platí zálohovými platbami poskytovatelům akutní lůžkové péče, tedy zejména nemocnicím,“ řekl. 

Jak to bude s pojišťovnami?

Pojišťovny měly ještě na konci ledna na účtech rekordní přebytky přes 60 miliard korun. Skoro 40 miliard z toho mají přímo na péči. Lze však očekávat, že tato částka začne v příštích týdnech a měsících rychle mizet. Důvodem je nejen nastupující ekonomická krize, ale i fakt, že politici odpustili živnostníkům minimální zdravotní pojištění. Kvůli tomu přijdou zdravotní pojišťovny o osm miliard.

Zdravotní pojišťovny se k situaci nevyjádřily.

„Naše pojišťovny jsou v přebytku. Takže si myslím, že i ony se můžou podílet na tom, že pomůžeme zejména těm nejzranitelnějším, což jsou živnostníci,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Prezident České lékařské komory Milan Kubek si naopak myslí, že není možné, aby následky tohoto výpadku neslo zdravotnictví, které naopak bude mít extrémní náklady navíc. „Takže stát musí tyto náklady kompenzovat,“ uvedl.

A prezident České stomatologické komory Roman Šmucler dodává: „Ten systém může fungovat jenom tak, že se dramaticky zvýší platby za státní pojištěnce, protože nikdo jiný to teď hradit nemůže.“