Dva velcí hráči zdražují elektřinu. Některé domácnosti si připlatí až osm procent

Události: Některé domácnosti budou mít dražší elektřinu (zdroj: ČT24)

Od března zvyšují ceny dva velcí dodavatelé elektřiny, ČEZ a Bohemia Energy. Někteří zákazníci mohou podle analytiků zaplatit víc až o osm procent. Zdražení se tentokrát dotkne jen domácností, které elektřinu používají na svícení a běžný provoz. Tedy mají třeba elektrický sporák. Lidí, kteří elektřinou i topí, se tato vlna netýká. Cena se jim zvýšila už na konci roku.

Některým domácnostem, které elektřinu využívají například na svícení a vaření, se nově zvýší faktury až o stovky korun za rok. Zatímco při prosincových cenách průměrná domácnost ve Středočeském kraji zaplatila ročně zhruba 12 tisíc korun, při těch březnových to bude o necelou tisícikorunu víc.

Například u ČEZu, největšího dodavatele elektřiny v Česku, se změna ceníků dotkne zákazníků se sazbou D01d a s nejběžněji používanou D02d. Tedy tou, která je určena pro domácnosti s nejnižší spotřebou. „Úprava ceníků bude o zhruba o 7 až 8 procent a jedná se o zhruba třetinu našeho portfolia zákaznického. Jsou to pouze zákazníci, kteří mají elektřinu jen na svícení,“ řekla mluvčí ČEZu Alice Horáková. 

Podobně ceny zvýší i další dodavatel Bohemia Energy. A také jen části zákazníků. Důvodem jsou dlouhodobě vysoké ceny na burze. 

Doběhla vlna zdražování na burzách

„Je to jeden z posledních dozvuků té mohutné vlny zdražování, která proběhla na burzách v roce 2017 a především roku 2018. Obchodníci vždy nakupují s předstihem. A vlastně nyní ještě se zpožděním dorovnávají ten prvotní šok,“ zmínil energetický analytik, jednatel ENA Jiří Gavor. 

Další větší hráči na trhu zatím zdražování nechystají. S největší pravděpodobností se tak k této vlně mohou přidat jen ostatní menší dodavatelé. Analytici čekají další citelné navyšování cen až příští rok. 

Elektřina – příklad
Zdroj: ČT24