Negramotné děti nemají budoucnost, říká Maláčová. Na jejich rodiče chce tlačit přes dávky na bydlení

Ministryně práce Jana Maláčová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Za posledních deset  let stoupl počet vyloučených lokalit na trojnásobek a situace se stále zhoršuje, řekla v Interview ČT24 ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že v těchto místech odcházejí tisíce dětí ze škol negramotné. Ministryně proto chystá sadu opatření, která by měla situaci zlepšit. K nim patří i kontroverzní návrh odebrat dávky na bydlení těm rodičům, kteří neposílají své děti do škol.

Maláčová tak hodlá například posílit sociální práci v obcích, od nového vedení Generálního ředitelství Úřadu práce ČR si pak slibuje reorganizací úřadů práce. „Chci zlepšit bytovou situaci rodin, které se snaží svoji situaci zlepšit, například hygienické standardy,“ řekla.

Ve velkých městech pak resort hodlá zlepšit situaci lidí, kteří jsou odkázáni na dávky na bydlení, zejména zdravotně postižených a seniorů. 

Jak dodala, nelze přicházet jen s motivací, ale je nutné vybalancovat práva a povinnosti. Děti, které nebudou gramotné a nebudou mít ukončenou aspoň základní docházku, nemají podle ní žádnou budocnost. Zdůraznila, že se nebrání lepším návrhům, ale chce přes dávky na bydlení tlačit na rodiče.

  • Ministerstvo práce připravilo novelu se změnami dávek na bydlení. Od roku 2021 plánuje nahradit nynější příspěvek a doplatek novým přídavkem. Jeho přidělení podmiňuje spoluprací příjemců s úřadem práce a řádnou školní docházkou jejich dětí. Pokud by předškolák či školák zameškal z jiných než zdravotních důvodů víc než sto hodin za pololetí, mohla by se dávka na půl roku snížit.
  • Zdroj: ČTK

Organizace, které se zaměřují na vzdělávání a sociální problematiku, kritizují plánované snížení dávek na bydlení na půl roku kvůli zameškaným hodinám dětí ve škole. Podle organizací by sankce zhoršila situaci chudých rodin a k lepšímu vzdělávání dětí by nepřispěla. Doporučují ji zrušit. Vyplývá to z lednového vyjádření organizace EDUin, Platformy pro sociální bydlení a Institutu pro sociální inkluzi pro agenturu ČTK.

Platforma pro sociální bydlení považuje sankce za nepřiměřené; podmiňování dávky na bydlení školní docházkou by údajně vedlo k bezdomovectví rodin a ke zhoršení absence ve škole.

Podle nynějších pravidel mohou kvůli záškoláctví potomků přijít lidé o příspěvek na živobytí na tři měsíce.

Rozdělení státního pilíře má politickou podporu

Ministryně Maláčová v Interview ČT24 hovořila také o reformě důchodového systému. Například uvedla, že žádná parlamentní politická strana se nevyslovila proti návrhu důchodové komise rozdělit státní pilíř na dva. 

Návrh důchodové reformy
Zdroj: ČT24

Zásluhy nejsou pouze o penězích, řekla Maláčová. „Je to také o tom, jak člověk byl prospěšný pro společnost. Potom bychom tam také chtěli bonus nebo prémii za to, když člověk pracoval déle než 41 let.“

Podle ministryně by člověk, který celý život pracoval, ve stáří neměl být pod hranicí chudoby. Připomněla také, že nyní je věk odchodu do důchodu zastropován na 65 letech. „To znamená, že příštích pět let s tím vláda podle plánu nebude hýbat.“

Hranici 65 let považuje za udržitelnou a spravedlivou. Věk odchodu do důchodu by se podle Maláčové neměl posuzovat pouze z pohledu délky dožití, která stoupá, ale také podle délky života ve zdraví. „ A to je v Česku zhruba 62 let. Takže zastropování věku důchodu je tři roky nad životem ve zdraví,“ dodala.

Hospodaření státního důchodového systému
Zdroj: ČT24