Chystá se přísnější zdanění pro prodej investičních bytů a domů

Chystá se přísnější zdanění prodeje bytů a domů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí je pro zrušení další daňové výjimky. Při prodeji bytů a domů, které jejich majitelé nevyužívají k vlastnímu bydlení, ale drží je jako investici, chce uplatnit vyšší sazby. Nový a zatím utajovaný plán ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) představila na posledním jednání koaliční rady.

Václav Malý pronajímá v Praze pět bytů, od malých garsonek až po dvousetmetrový apartmán. Všechny vlastní déle než pět let. Kdyby se rozhodl teď některý z těchto investičních bytů prodat, nebude platit daň z příjmu. V budoucnu to může být ale jinak. Ministerstvo financí totiž chystá změnu. Pokud by prošla, u většiny bytů by zaplatil při jejich prodeji 15procentní daň ze zisku.

Zatímco dnes mají lidé daňovou výjimku při prodeji nemovitostí, když je vlastní déle než pět let, ministerstvo financí navrhuje lhůtu posunout až na 15 let.

„Mohlo by to vytvořit tlak na to, že nebude tolik investičních bytů, ale bude větší nabídka pro lidi, kteří tam skutečně chtějí bydlet, což by mohlo vytvořit určitý tlak a uvolnit trh s byty,“ říká vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. 

S tím ale Václav Malý nesouhlasí. K lepší dostupnosti bydlení by podle něj naopak pomohla větší daňová podpora státu. „Tohle tomu nepomůže. Naopak by se mělo podpořit, aby lidé kupovali a prodávali, když mění zaměstnání, aby nelpěli na pronájmu nebo koupili si byt tam, kde mají zaměstnání,“ míní.

O omezení daňové výjimky jednala před dvěma týdny koaliční rada. Verdikt ale odložila na druhou polovinu února.

Sociální demokraté jsou ochotní o návrhu ministerstva financí dál jednat, mají k němu ale výhrady. Podle nich by přísnější zdanění prodeje investičních bytů či domů k rozhýbání trhu s realitami nepřispělo. „Já si úplně nemyslím, že to rozhýbe trh s byty, myslím si, že to naopak bude komplikace,“ říká vicepremiér, ministr vnitra a předseda strany Jan Hamáček (ČSSD).

Daně
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí chce díky návrhu vybrat do rozpočtu navíc přes půl miliardy ročně. Už teď má podporu u komunistů. „Byty mají sloužit především k bydlení, nikoli jako investice, která slouží k tomu, aby někdo jiný platil nájem z bytu vlastníkovi. Myslím si, že je to k podpoře,“ konstatuje šéf KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

Naopak pravicová opozice s plánem nesouhlasí. „Opět by to omezilo trh s byty, bavíme se o dostupnosti bydlení, o nedostatku bytů a teď budeme dělat vlastníkům bytů další problémy,“ říká první místopředseda  TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

Zpřísnit by se ale mohl i výběr některých dalších daní. Na jednání koaliční rady to navrhla ČSSD. Chce například omezit odepisování dražších aut, která používají podnikatelé pro svůj byznys.

Auta
Zdroj: ČT24

„Aby si nebylo možné do nákladů započítávat dražší vozy, než je nějaká částka, řekněme milion korun. Ano, to je jedna z výjimek, kterou jsme tam uplatnili,“ uvedl Hamáček.

„Asi by to nějakým způsobem menší a střední podnikatelský segment nezasáhlo, na druhou stranu je ale potřeba to dopočítat,“ říká vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

O omezení a rušení daňových výjimek budou vládní strany znovu jednat za necelé tři týdny, na další koaliční radě.