Chtěli jsme vytvořit podmínky pro nástup čtvrtého operátora, hájí svou práci bývalý šéf ČTÚ

Jaromír Novák hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Celý proces přípravy aukce pro sítě 5G byl transparentní, zopakoval v Událostech, komentářích bývalý šéf Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák.  Úřad pod jeho vedením chtěl vytvořit podmínky pro to, aby v Česku vznikl čtvrtý nezávislý hráč, řekl. Zároveň uvedl, že na konci loňského roku měl ČTÚ první iniciační schůzku se zahraničním zájemcem z východní Evropy.

Vláda odložila aukci kmitočtů pro sítě 5G, která má přivést nového operátora a zlevnit mobilní služby. Zároveň odvolala šéfa Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka a na jeho místo jmenovala Hanu Továrkovou.

Jaromír Novák ještě předtím sám oznámil rezignaci a kritizoval zásahy ministerstva průmyslu a obchodu do podmínek aukce. „Od minulého týdne jsem začínal tušit, že původní podpora ministerstva našemu přístupu k aukci a k námi nastaveným podmínkám už neplatí,“ vyjádřil se k nejnovějšímu vývoji v pořadu Události, komentáře.

Koncepce, kterou ČTÚ pod jeho vedením prosazoval, je přitom podle Nováka jasná. Chtěl vytvořit nezávislé podmínky pro to, aby v Česku vznikl čtvrtý suverénní, nezávislý hráč. „To, co jsme pochopili až na sklonku roku (…), je, že ministerstvo chce spíše vytvořit podmínky pro to, aby vzniklo víc hráčů, kteří ale budou závislí na sítích jiných operátorů,“ dodal. 

„Kmitočty, které by získali tito hráči, by jim – když to zjednoduším – umožňovaly postavit svoji síť jenom v krajských městech. Pro mobilní část by byli závislí na sítích mobilních operátorů, kterým by za to platili cenou stanovenou podle našeho modelu, ale stále by tam byla věčná závislost, protože na těchto kmitočtech nikdy nepostavíte celoplošnou síť,“ vysvětlil Novák. 

Že by o aukci nebyl zájem, si přitom nemyslí. „Já jsem vždycky odpovídal: ‚Pojďme vypsat podmínky.‘ Protože až v ten moment – kdy budeme otevírat obálky – zjistíme, kolik hráčů se hlásí, kolik hráčů, kteří se hlásí, dokáže podmínky splnit,  které (hráče) můžeme vyřadit, nemusíme vyřadit…“ řekl Novák. 

„Může se přihlásit pět hráčů, a díky tomu, že prokážeme majetkovou závislost nebo další věci, je můžeme vyřadit a na konci dne tam bude zase jenom jeden,“ dodal. „Takže tento argument mi přišel dost lichý.“

Zájemce z východní Evropy

Novák v Událostech, komentářích také odmítl kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO),  že byla soutěž vypsaná ve prospěch jediného zájemce – a to firmy Nordic Telecom. 

„Ty podmínky jsou – opakuji – transparentní, celý proces je transparentní. Nikde nemáte napsáno, že kmitočty může dostat jenom Nordic Telecom. My jsme na konci minulého roku – teď to asi říct mohu – měli první iniciační schůzku se zahraničním zájemcem z východní Evropy,“ uvedl Novák.

„Bohužel v tu dobu vyšel i článek, že aukce je v ohrožení, takže nevím, jestli ještě bude mít zájem, ale ta jednání probíhala,“ dodal. 

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.