Zakázka na IT systém elektronických dálničních známek bude zrušena bez sankce, říká Havlíček

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena bez jakékoliv sankce. Po pátečním uvedení do funkce ministra dopravy to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se původně na dodávce a provozu systému za 401 milionů korun dohodl s firmou Asseco Central Europe, podle Havlíčka bude zakázka po konstruktivní dohodě s firmou ukončena bez toho, aby stát platil penále.

Kvůli manažerskému nezvládnutí zakázky v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl odvolání dosavadního šéfa dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). V pátek ho nahradil Havlíček. „Začíná nové kolo, nová zakázka bude lépe strukturovaná, jednodušší, poučili jsme se,“ uvedl Havlíček. Nová zakázka bude podle něj připravena tak, aby lidé mohli bez problémů od příštího roku kupovat dálniční známky elektronicky.

Havlíček dodal, že dál nebude řešit přípravu zrušené zakázky, počká na výsledek vyšetřování policie. Zopakoval zjištění, že u zrodu zakázky byla rodinná vazba mezi zaměstnancem SFDI a společností na projektové řízení zavedení elektronické dálniční známky. „V tuto chvíli se to dá řešit (jen) trestním oznámením,“ uvedl. Věc je podle něj v rukou policie a ministerstvo počká na její výsledky. O trestním oznámení hovořil už ve středu Babiš.

Původní zakázka na IT systém k dálničním známkám byla podle Havlíčka dost komplikovaně vypsaná. „To možná svádělo k tomu, že se udělaly ceny, které byly na trhu neakceptovatelné,“ uvedl. Havlíček si chce podrobně prověřit i další veřejné zakázky na dopravě, počítá při tom s audity. „Je to standardní systém, který by měl fungovat všude. Bohužel si myslím, že to byla jedna ze slabých stránek současného resortu,“ uvedl. 

Systém zdarma?

Někteří lidé z oboru v reakci na zveřejněnou cenu zakázky s firmou Asseco uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun a programátoři v Česku pak nabídli jeho vytvoření gratis. K uspořádání veřejného hackathonu vyzval podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček na sociální síti LinkedIn.

„Chceme dokázat, jak absurdní je zadat zakázku za 401 milionů, když to pár schopných lidí dokáže udělat za víkend. Bude to drama!,“ uvedl dříve Vondráček.  Výsledek této akce, jež se uskuteční o víkendu, by měl stát využít v zakázce na e-shop dálničních známek.

„V neděli 25. ledna 2020 v 18:00 veřejně oznámíme, jak jsme daleko. Věřím, že projekt dokončíme. Chtěl bych poděkovat všem, kdo nás podporují svým časem, cateringem, sdílením naší vize otevřené společnosti, která nedělá zbytečnosti,“ uvádí Vondráček.

Při hackathonu pracují vývojáři ve vymezeném čase na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu.

Vondráček také přiblížil, že zakázka by měla být rozdělena tak, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a provozu kamerového systému. Servisy směřující k občanům by měl přenechat třetím stranám. „Dohodli jsme se a pan premiér mi slíbil, že budu moci nominovat člověka, který má bezpečnostní prověrku pro to, aby zkontroloval nové zadání a to nacenění,“ podotkl už dříve Vondráček. 

Elektronické dálniční známky by měly začít fungovat od příštího roku a zcela nahradit dosavadní papírové kupony.