Japonské ekonomice mají pomoci roboti. Ti nejnovější reagují i na náladu lidí

Japonsko sází na roboty (zdroj: ČT24)

Japonská ekonomika vidí budoucnost v robotech, kteří mají pomoct hospodářskému růstu, i když populace stárne a pracovní síly ubývají. Díky novým technologiím a revolučním inovacím patří země vycházejícího slunce ke špičkám ve vývoji robotů již dnes.

Japonsko patří k nejpokročilejším v oblasti robotiky. Na deset tisíc zaměstnanců v této zemi připadá tři sta robotů a automatizace v továrnách je vysoká. Teď přichází nová generace s umělou inteligencí.

„Jak se úroveň umělé inteligence zvyšuje, roste i kvalita práce robotů. Domníváme se, že začíná přelomová éra,“ konstatuje Moet Onoderaová, analytička Nomura Research Institute.

Roboti se využívají v péči o starší lidi a pacienty s omezeným pohybem, při ostraze firem a na letištích, kde monitorují podezřelé předměty i osoby a při komunikaci – třeba v bankách a hotelech. A protože japonská populace stárne a pro zaměstnavatele je čím dál tím těžší sehnat pracovníky, roboti by mohli nahradit lidi i v mnoha dalších oborech.

Robot, který tančí pro radost

Dnes už tak například jeden ze strojů obsluhuje v kavárnách a restauracích, připraví kávu i jednodušší jídla a umí čepovat pivo. „Škoda, že prší. Co takhle dát si šálek kávy, abychom se odreagovali?,“ ptá se svých zákazníků kavárenský robot Trivia, který dokáže reagovat i na výraz tváře.

Díky umělé inteligenci vytuší náladu hosta a zvolí jí úměrné chování. Třeba zatancuje, aby ho rozveselil. „Zajímá nás komunikace mezi robotem a zákazníky. Je to fantastická sféra vymýšlet interakce, aby to byla zábava,“ dodává generální ředitel QBIT Robotics Masahiro Kano.

Experti vyvíjejí i pomocníka v zemědělství. Pro sklizeň zeleniny stačí vodící linka a tablet. „Díky robotům mají zemědělci víc času na prodej a objevování trhů. Sklizeň a práce na poli zaberou kolem padesáti procent času, který lze věnovat něčemu kreativnějšímu,“ vysvětluje mluvčí INAHO Takaši Amano.