Zájem o státní dluhopisy roste. Blíží se další emise

Zájem o dluhopisy roste. Blíží se další emise (zdroj: ČT24)

V pondělí spustí ministerstvo financí další vlnu prodeje státních dluhopisů pro občany. Navazuje tak na tu, která skončila v pátek a kdy se prodaly cenné papíry za 1,6 miliardy korun, tedy o 400 milionů korun víc než u předchozí emise. Splatnost nových cenných papírů bude šest let.

Devět let se Josef Novotný věnuje financím svých klientů, jak zúročit peníze, radí i vlastnímu synovi. Teď společně zvažují nákup státního protiinflačního dluhopisu. „Zaručují dopředu, že pokud bude inflace řekněme dvě a půl procenta, tak za období dostanete tři. To znamená, že budete vždy půl procenta nad inflací,“ vysvětluje finanční poradce Josef Novotný.

Podle něj jde o konzervativnější investici pro lidi, kteří nechtějí příliš riskovat. Využívají ji hlavně ti starší. Jeho syn se ale risku nebojí. Sám investuje do akcií padesáti zahraničních firem s dividendou dvě a půl procenta. Právě takové investice si častěji vybírají mladší lidé.

„Mně jde o finanční nezávislost, prostředky navíc třeba pro stavbu domu nebo pro nějaké vlastní projekty,“ vysvětluje Petr Novotný. 

Pro šesté upisovací období nabízí ministerstvo financí opět tři typy dluhopisů. Kromě už zmíněného protiinflačního ještě reinvestiční, u kterého výnos během šesti let postupně stoupá, a fixní. Ten má úrok stanovený pevně na jedno a půl procenta. V případě dluhopisu s fixním výnosem ministerstvo u šesté emise stanovilo každoroční výnos na 1,5 procenta, u předchozí emise to bylo 1,25 procenta.

Dluhopisy
Zdroj: ČT24

U protiinflačního dluhopisu je nadále jeho výnos stanoven podle vývoje spotřebitelských cen a navýšen o marži 0,5 procenta ročně. Minimální úrokovou sazbu tak ministerstvo financí garantuje na 0,5 procenta ročně, tedy stejně jako u předchozí emise.

Všechny aktuálně nabízené dluhopisy je možné pořídit prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu nebo také na vybraných pobočkách České spořitelny. Na vybraných pobočkách ČSOB pak mohou zájemci pořídit pouze reinvestiční dluhopis. Zároveň na pobočkách ČSOB i České spořitelny je možné požádat o zřízení elektronického přístupu ke správě majetkového účtu. Na pobočkách je možné také pořídit dárkový certifikát Dluhopisu Republiky.

Dluhopisy
Zdroj: ČT24

„Zájem je pořád velmi slušný. Velmi se teď prodalo v prosinci, protože jde vidět, že to táhne jako vánoční dárek. Jenom za prosinec jsme prodali za miliardu. Jsem za to velmi vděčná,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Dluhopisy si lidé mohou koupit na některých pobočkách vybraných bank a podle mluvčího České spořitelny Filipa Hrubého je o ně zájem.

Největší zájem o spořicí státní dluhopisy byl ale před osmi lety, když vstoupily do oběhu. Během vánoční emise v roce 2012 lidé státu svěřili 30 miliard korun.