Odměny na konci roku v průměru přesáhnou 34 tisíc korun, odhaduje Hospodářská komora

Navzdory očekávanému zpomalení růstu české ekonomiky vyplatí rekordních 59 procent firem svým zaměstnancům třináctý plat nebo odměnu v podobné výši za letošní rok. To je více než loni, kdy to bylo 56 procent. Vyplývá to z šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.

Třináctý plat plánují na přelomu roku vyplatit tři čtvrtiny (75 procent) velkých firem, tedy společností s více než 250 zaměstnanci. Odměny letos vyplatí i téměř každá druhá (47 procent) firma do deseti zaměstnanců. V roce 2017 jej přitom vyplácela ani ne třetina a před čtyřmi lety pětina drobných zaměstnavatelů.

Část firem vyplatí odměny ve výplatním termínu v prosinci, část začátkem příštího roku. Záleží i na tom, v jakém odvětví firma působí.

Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnancům bonus vyplatí.
Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory

Třináctý plat ve stavebních firmách

Nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví, kde v letošním roce pokračuje oživení. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl, který je hlavním tahounem českého hospodářství s největším podílem zaměstnanců.

  • Hospodářská komora odhaduje, že letošní odměny v průměru přesáhnou 34 tisíc korun, nejčastěji se budou pohybovat v mírně vyšším pásmu než loni, tedy mezi 18 tisíci až 38 tisíci korunami.
  • Zdroj: ČTK

Komora předpokládá, že po sezonních odměnách a 13. platech vzroste letos průměrná nominální mzda o 7,2 procenta. Loni průměrná mzda celorepublikově za celý rok stoupla podle Českého statistického úřadu o 7,5 procenta a dosáhla 31 868 korun.