Spoluzakladatelé Googlu Page a Brin odcházejí z vedení Alphabetu. Do čela nastoupí Pichai

Horizont ČT24: Odchod otců zakladatelů (zdroj: ČT24)

Zakladatelé technologické společnosti Google Larry Page a Sergey Brin odstupují z vedení mateřské společnosti Alphabet, jejich místo v čele tohoto konglomerátu zaujme generální ředitel Googlu Sundar Pichai.

Page a Brin dále oznámili, že se na činnosti Alphabetu budou nadále podílet jako členové představenstva, akcionáři a spoluzakladatelé. Page v Alphabetu dosud působil jako generální ředitel, Brin zastával post prezidenta. Pichai, který stojí v čele Googlu přes čtyři roky, ve vedení Googlu zůstává.

„Dnes, v roce 2019, by firma, pokud by byla člověkem, byla s 21 roky čerstvě dospělá a byl by čas opustit hnízdo,“ uvedli Page s Brinem. Google, který začal jako internetový vyhledávač, spustili v roce 1998.

Přestože pro nás bylo nesmírnou výsadou být tak hluboce zapojeni do každodenního řízení společnosti, věříme, že je čas převzít roli hrdých rodičů – nabízet rady a lásku, a ne neustále otravovat.
z dopisu zakladatelů Googlu Larryho Page a Sergeye Brina

Projekt začal jako jejich doktorská práce při studiu na Stanfordově univerzitě v roce 1996. Už o dva roky později si z garáže zaregistrovali jméno firmy Google vzniklé ze slova googol – názvu pro číslo deset na stou. Jejich algoritmus pro vyhledávání a porovnávání vztahů mezi jednotlivými stránkami se brzy stal světovou špičkou a předhonil i předchůdce Yahoo!

Pichai se mimo jiné podílel na vytvoření prohlížeče Google Chrome

Otěže Alphabetu teď přebírá Sundar Pichai, který od roku 2015 působí jako generální ředitel Googlu.

Server americké byznysové televize CNBC k tomu poznamenal, že „Pichai právě dostal nejhorší práci v Silicon Valley“. Narážel tím na to, že Alphabet čelí mnoha výzvám, od vyšetřování ze strany antimonopolních úřadů až po vnitřní revolty svých zaměstnanců.

Page a Brin uvedli, že Pichai „sdílí naši důvěru v hodnoty Alphabetu i jeho funkce, díky kterým zvládáme velké výzvy pomocí technologií. Od založení Alphabetu nebylo člověka, na kterého bychom se spoléhali víc, nebo který by se v budoucnu lépe hodil pro vedení (společností) Google a Alphabet.“

Do podniku přišel v roce 2004 a pracoval v oblasti správy a inovací softwarových produktů firmy. Podílel se na vytvoření prohlížeče Google Chrome i na vývoji aplikací pro Gmail a Mapy Google. V roce 2013 se stal šéfem divize pro operační systém Android. 

Alphabet není jen Google

Z firmy Google se za její – z pohledu firemního života – krátkou historii stal lídr v oblasti vyhledávání a v poskytování internetové reklamy. Působení obřího konglomerátu jde ale mnohem dál, i proto v roce 2015 Page a Brin založili zastřešovací společnost Alphabet.

Wikipedie v této souvislosti zmiňuje, že portfolio Alphabetu zahrnuje firmy z několika průmyslových odvětví včetně technologického odvětví, investičního kapitálu či výzkumu. Mezi dceřiné společnosti patří Google Calico, GV, CapitalG, Verily, Waymo, X a Google Fiber. Některé dceřiné společnosti Alphabetu změnily svá jména po opuštění Googlu, například Google X dostal jméno jen X.

Jedním z aspektů vzniku Alphabetu bylo umožnit větší autonomii té skupině dceřiných společností, které působí v jiných než internetových službách.