Bitcoin slábne, má proti sobě silného protivníka. Čínskou centrální banku

Hodnota kybernetické měny bitcoin v pátek klesla nejníže za šest měsíců, krátce se dostala i pod hranici 7000 dolarů (asi 161 tisíc korun). Na vině je podle analytiků nejnovější zásah čínské centrální banky proti kryptoměnám a její doprovodné varování před riziky, která s sebou obchodování s digitální měnou nese.

Nejrozšířenější virtuální měna světa během dne odepsala devět procent na 6929 dolarů, a propadla se tak nejníže od května. Nad hranici 7000 dolarů se ale vrátila a na burze Bitstamp se krátce po 17. hodině našeho času prodávala za 7150 dolarů. To byl proti čtvrtku pokles o šest procent.

Čínská centrální banka upozornila, že se zaměří na nelegální aktivity kolem virtuálních měn, které se podle ní znovu objevují. Sama banka přitom podle agentury Reuters chystá vlastní digitální měnu.

„Hodnota se vrátila na úroveň, kde se pohybovala před prudkým růstem na konci října, který byl naopak podpořen trhem pozitivně vnímanou zprávou z Číny o vládní podpoře inovací v oblasti blockchainu. Čína tak v krátkém období zahýbala trhem na obě strany,“ uvedl analytik obchodníka s bitcoiny WBTCB Ondřej Příhonský.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Cena bitcoinu ale prochází značnými výkyvy.

V roce 2017 zažíval bitcoin prudký růst a ke konci téhož roku jeho cena překonala 19 tisíc dolarů. V závěru loňského roku ale sestoupila do blízkosti 3000 dolarů.