Některým státním zaměstnancům se od ledna znovu zvýší platy

Praha – Od prvního ledna stát opět zvýší platy svým zaměstnancům. Lékaři a ostatní zdravotníci si polepší o 5 procent. Hasiči a policisté o 1,5 procenta. Ti už přitom dostali v listopadu přidáno 3,5 procenta spolu s ostatními zaměstnanci veřejného sektoru.

Některým státním zaměstnancům se od ledna znovu zvýší platy (zdroj: ČT24)

Na zvýšení platů si zdravotníci museli počkat až do ledna – na rozdíl od ostatních státních zaměstnanců, kteří dostali přidáno v listopadu. Důvodem je úhradová vyhláška, prostřednictvím které peníze do zdravotnictví proudí. Ta platí vždy od Nového roku.

Ministerstvo zdravotnictví se s odbory dohodlo, že platy lékařů a sester ve státních nemocnicích se zatím zvednou o 5 procent. Stejný nárůst by na svých výplatních páskách měli zaznamenat i lékaři a zdravotní sestry v nemocnicích, které patří krajům nebo městům. Pro zdravotní sestru to znamená zhruba tisícovku navíc, u lékařů se jedná asi o dvojnásobek.

Odbory ale považují pětiprocentní růst za nedostatečný a žádají další zvýšení později v průběhu roku tak, aby si zdravotníci celkově polepšili o 10 procent. Argumentují hlavně tím, že platy ve zdravotnictví jsou u nás výrazně nižší než třeba v Rakousku nebo Německu, kam každoročně odcházejí stovky tuzemských absolventů medicíny.

Hasiči nacvičují ošetření poraněné
Zdroj: ČT24

Víc peněz budou mít v lednu na výplatních páskách rovněž policisté, hasiči nebo zaměstnanci justiční stráže a vězeňské služby. Těm už v listopadu vzrostl základní plat o 3,5 procenta. A teď dostanou další 1,5 procenta navíc – celkově si tak polepší stejně jako zdravotníci o 5 procent. Průměrný policista nebo hasič bude mít díky tomu měsíční výplatu vyšší o necelých 1 500 korun.

„Je to vlastně největší zvýšení platů státních zaměstnanců, ke kterému došlo od roku 2009,“ shrnul premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jehož vláda zvýšení platů státních zaměstnanců prosadila. Zásadní problém s tím nemá ani opozice. „Naším cílem musí být, abychom do státní správy dostali kvalitní lidi a aby ti, co se starají o druhé, měli odpovídající příjem,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Celkové výdaje na zvýšení platů státních zaměstnanců budou v příštím roce činit 6,5 miliardy korun. Letošní „dvouměsíční“ zvýšení platů (listopad + prosinec) pak vyšlo státní kasu na miliardu.

O zhruba 3 procenta si od ledna polepší také ústavní činitelé, a to díky narychlo přijatému zákonu.

  • poslanec + 1 700 na 57 600
  • ministr + 3 200 na 109 800
  • prezident + 5 500 na 191 800

Ještě výrazněji porostou platy soudcům.

  • soudce okresního soudu (4 roky praxe) + 5 700
  • soudce krajského soudu (9 let praxe) + 8 200
  • ústavní soudce + 13 500 na 146 400
  • předseda Ústavního soudu + 18 900 na 206 000
Vydáno pod