Huawei zřejmě nebude vyloučen z dodávek pro síť 5G v Německu

Čínská společnost Huawei Technologies nebude vyloučena z dodávek pro mobilní síť páté generace (5G) v Německu. S odvoláním na zdroj z německé vlády to uvedla agentura Reuters. Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) má tento týden zveřejnit bezpečnostní pravidla, která firmu Huawei podle zmíněného zdroje navzdory výzvám Washingtonu nijak neomezí. Spojené státy tvrdí, že čínská vláda by zařízení Huawei mohla využívat ke špionáži. Čína taková obvinění odmítá.

„Přístup Německa nepředpokládal a nepředpokládá žádnou doložku, která by vylučovala jakoukoli firmu,“ řekl agentuře Reuters vládní úředník, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity. Mobilní operátoři už dříve varovali, že vyloučení firmy Huawei z dodávek pro německou síť 5G by mohlo vést k několikaletému zpoždění a dodatečným nákladům v řádu miliard dolarů.

Mobilní operátoři Deutsche Telekom, Vodafone a Telefónica Deutschland budou muset podle nových pravidel zavést bezpečnostní standardy pro klíčové části sítě, napsal v pondělí německý list Handelsblatt.

EU varovala před riziky spojenými s 5G

Evropská unie minulý týden varovala před riziky, kterým sítě 5G mohou čelit. Uvedla, že jsou mezi nimi kybernetické útoky skupin podporovaných cizími státy, ale například i přílišná závislost na jednom dodavateli.

Aktuální zpráva EU, která vznikla na základě hodnocení rizik ve všech členských státech, žádné konkrétní země jako možné podporovatele kybernetických útoků nezmiňuje. O čínské společnosti Huawei hovoří jen jako o jednom z hlavních dodavatelů infrastruktury pro sítě 5G, spolu s finskou Nokií a švédským Ericssonem.

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejný postup vyžadují také od svých spojenců. V polovině května pak Washington zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.