USA osvobodily od cel více než 400 čínských produktů. Napětí však trvá

Spojené státy osvobodily více než 400 produktů z Číny od celních poplatků. Podle agentury Reuters to v pátek oznámil Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Poskytnutím výjimek z cel reagoval na žádosti amerických podniků, které poukazovaly na negativní důsledky cel.

Rozhodnutí přichází ve chvíli, kdy se Spojené státy a Čína, které jsou v posledních měsících na hraně celní války, připravují na další kolo obchodních jednání na vysoké úrovni. To by se mělo uskutečnit na počátku října.

Důvodem nejnovějších výjimek však podle serveru Politico není snaha o smír s Čínou, ale spíše o úlevu pro některé americké společnosti, které tvrdí, že je cla poškodila a že nemohou najít alternativní zdroj dodávek.

Výjimky se vztahují na 437 produktů, od plošných spojů pro grafické procesory přes osvětlení pro vánoční stromky až po obojky pro psy.

USTR obdržel více než 1100 žádostí na výjimku z cel od firem a dalších subjektů v USA. Při posuzování o udělení výjimky hodnotí úřad množství faktorů. Patří mezi ně to, zda je daný či srovnatelný produkt dostupný jen z čínského dovozu, zda zavedení cel může způsobit vážné ekonomické problémy žadateli nebo dalším zainteresovaným stranám v USA nebo zda je strategicky důležitý či souvisí s některým z čínských průmyslových programů, jako je program Made in China 2025.

Čtyřicet procent představitelů středně velkých firem podle průzkumu americké obchodní komory a konzultační firmy RSM US uvádí, že cla na čínské zboží jsou pro jejich podnikání problémem. Šestadvacet procent jich pak doplnilo, že je poškodila odvetná cla zavedená Čínou a dalšími zeměmi v reakci na cla, která v posledních dvou letech zavedl prezident Donald Trump.

Náhlé zrušení cesty čínských vyjednávačů

Server americké byznysové televize CNBC v pátek napsal, že čínští obchodní vyjednávači pobývající v USA změnili své plány a odjeli ze Spojených států dříve, než se plánovalo. Po vyjednáváních ve Washingtonu zrušili návštěvu zemědělců v Montaně a náhle odcestovali. Vysvětlení změny svých plánů neposkytli.

Server poznamenal, že zpráva o zrušení návštěvy Montany vedla k propadu amerických akcií. Ukázal to na poklesu indexu Dow Industrials (Dow Jones), který zahrnuje třicítku předních akcií.